Bättre ekonomi än på länge och snålare än någonsin? Generositet är svårt för oss alla, fast på olika sätt. Här förklarar vi varför.
Därför är vi alla snåljåpar
Mest läst i kategorin
Den som slår upp ordet “snål” i Svenska Akademiens ordlista, SAOL, får där veta att begreppet rör sig om en “obenägenhet att ge ut pengar”.
Vidare att det kan innebära att någon är överdrivet sparsam med utgifter, men också lysten och sniken.
Egenskaper som få av oss sannolikt vill kännas vid, än mindre förknippas med, men kanske ändå dras med.
Svårt att detektera
Särskilt som snålhet inte sällan förväxlas med sparsamhet, som i första hand drabbar den sparsamme själv, medan den snåles beteende går ut över andra.
Den egna snålheten kan förstås också vara svår att detektera.
Det är samtidigt ett personlighetsdrag som har en tendens att öka när vår ekonomiska situation förändras snabbt.
Så vart går gränsen mellan att vara ekonomisk och dumsnål, och finns det något samband mellan god ekonomi och snålhet?
Utanförskap och isolering
För att förstå det kan vi först konstatera att pengar är ett laddat begrepp. Oavsett var i näringskedjan du befinner dig.
Pengar, eller bristen därav, kan bygga ett utanförskap.
Så även bland personer som har mer pengar än sina vänner. En grupp som tenderar att kämpa med sin generositet.
Det konstaterar Susan Bradley, grundare av Sudden Money Institute, som coachar klienter som snabbt eller oväntat har kommit över stora pengar.
En livsomvälvande förändring som enligt henne kan göra att de känner sig annorlunda och isolerade. Kanske också lite hotade.
“De vill inte bli utnyttjade eller känna att: Jag har pengar och det är därför folk umgås med mig”, säger Bradley till CNBC.
Transaktioner vs relationer
Vidare kan en person med god ekonomi som regel betrakta mycket av det som sker i vardagen som en transaktion. Ett skeende som bottnar i en ekonomisk frihet, där det mesta kan köpas för pengar.
Dock inte vänskap. Att förväntas ta krognotan, eller betala för taxiresan, bara för att du är vid stadd kassa, är därmed inte en självklarhet.
Vänner som har en bättre ekonomi än dig och ber dig swisha över en småsumma, är utifrån det perspektivet inte nödvändigtvis snåla.
Snarare vaksamma på vad andra i deras omgivning är ute efter.
Berätta hur du har det
Vänder vi istället blicken mot de som kämpar med sin ekonomi, och av det skälet uppfattas som snåla, är det en sida av myntet som verkligen kan skapa ett stigma.
Befinner du dig i den situationen gör du klokt i att berätta hur du har det för din omgivning, ett dilemma som vardagsekonomen Magnus Hjelmér, tidigare tipsat om.
Snåljåpen inte medveten
På samma sätt är det bästa rådet när vi stöter på vad vi instinktivt uppfattar som snålhet att vänligt konfrontera våra vänner och bekanta.
“Många gånger kanske snåljåpen inte ens är medveten om sitt beteende. Oftast vill man inte bli uppfattad som snål och kan vara villig att ändra sitt beteende när det väl kommer upp på bordet. Men det kräver såklart lite mod att ta upp en sådan fråga med någon”, säger Magnus Hjelmér.
Som du märker går det egentligen inte att avfärda någon som en snåljåp hur lätt som helst. Inte heller att avskriva sig själv epitetet.
Ändå stör sig var femte person på vänner och bekanta som är snåla. En bra distinktion kan kanske därför vara att det bor en liten snåljåp i oss alla?
Läs mer:
Så mycket dricks ska du ge för att inte bli en snåljåp
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.