Dagens PS

Därför är unga mer oroliga över ekonomin

Unga mer oroliga över sin privatekonomi
Unga mellan 18-24 år är mer oroliga över sin privatekonomi i dag än för ett halvår sedan. Nu efterfrågar de kunskap om finansiell beredskap. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Sex av tio mellan 18 och 24 år är mer oroliga över sin egen ekonomi i dag än för ett halvår sedan. Här är varför.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om unga, ekonomi och oro. Undersökningen hete ”Finansiell krisberedskap – pulsmätning maj 2024” och presenteras av Sparbankernas riksförbund.

Sparbankernas riksförbund inkluderar 57 sparbanker och 25 sparbanksstiftelser och är i dag den femte största bankgruppen i Sverige med cirka 2 miljoner kunder.

ANNONS

Oron har ökat

Nu handlar det om unga, åldersgruppen 18-24 år, och deras känsla inför sin privatekonomi.

Det är, enkelt uttryckt, inte särskilt god.

Oron bland de unga har också det senaste halvåret och i dag uppger 58 procent av de svarande att de är mer oroliga över sin privatekonomi nu än de var för sex månader sedan.

”Det är tufft för många unga idag. Det handlar om stigande boendekostnader, osäkra arbetsmarknadsutsikter och ökade kostnader i allmänhet. Det leder till ekonomisk osäkerhet, stress och oro. Det är viktigt att vi tar det på allvar”, säger Anneli Sjömark, vd för Sparbanken Nord.

ANNONS

Senaste nytt

”Ekonomi och hälsa hör ihop”

”Ekonomi och hälsa hör ihop, det har vi även sett i tidigare undersökningar. Att inte ha koll på sin ekonomi kan ge konsekvenser i livet och påverka hälsan negativt, och grunden till en god ekonomi kan många gånger läggas i unga år”, konstaterar Erika Matsson, chef för hållbarhet och samhälle i samma sparbank.

ANNONS

Vill veta mer

Undersökningen visar också att 78 procent av de unga har behov av mer information kring hur de ska förbereda sig ekonomiskt inför en kris.

”Kunskap är avgörande för att ge människor verktyg att fatta medvetna ekonomiska beslut. Finansiell folkbildning är en naturlig del i sparbanksidén och något som vi gjort sedan start. Vi arbetar på olika sätt med att utbilda i vardagsekonomi bland barn och unga. Den här undersökningen visar att det är något som vi behöver fortsätta göra”, avslutar Anneli Sjömark.

Fakta/Undersökningen i sammanfattning

”Finansiell krisberedskap – pulsmätning maj 2024” genomfördes 16-21 maj i år genom webbsvar från 1 026 personer ur målgruppen.

Här är de viktigaste svaren.

* 51 procent av svenskarna är mer oroliga för kris/krig idag än för sex månader sedan. Bland 18–24-åringarna är andelen 62 procent.

* 58 procent i åldrarna 18-24 år är mer oroliga över sin privatekonomi idag än för sex månader sedan.

* 54 procent av 18-24-åringarna är mer oroliga för bankbedrägerier idag än för sex månader sedan.

* 66 procent av de svarande svenskarna säger att de har behov av mer information om hur man ska förbereda sig finansiellt inför en kris/krigssituation. Bland 18-24-åringarna är andelen 78 procent.

(Källa: Sparbankernas riksförbund)

Läs mer:

Så kan du hantera ekonomisk stress. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS