Dagens PS

Därför är det viktigt att tycka som chefen

Viktigt tycka likadant som chefen om politik
Deppar chefen ihop? Du kan helt enkelt ha haft fel åsikt i någon politisk fråga. Nu visar forskarna varför det är viktigt att tycka som chefen. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

I dag är politisk uppfattning viktigare än ras eller kön, enligt brittisk forskning om hur vi interagerar mot chefer och andra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ens sociala identitet och politiska åsikter är centrala i en alltmer polariserad värld, enligt Tom Lane, universitetslektor i ekonomi i Newcastle.  

”Människor vill klicka med varandra. Att etablera en gemensam känsla av samhörighet med en ny bekantskap kan skapa känslor av närhet och tillit, och resultera i gynnsam behandling”, skriver Lane hos The Conversation.

Utseende har knappast någon betydelse, men andra identiteter och framför allt politiska åsikter ”kan spela en stor roll för att hjälpa oss att skapa kontakter – och använda dem till vår fördel”, menar Tom Lane.

Experiment med studenter

I sin senaste forskning gjorde Tom Lane ett experiment där en persons framgång berodde på hur någon annan behandlade dem.

I experimentet, där 416 brittiska studenter deltog, gällde det att välja ut belopp att överföra till någon som definierades som en sökande.

Den sökande kunde styra vilka egenskaper som beslutsfattaren skulle få veta.

De sökande fattade detta beslut fullt medvetna om beslutsfattarens egenskaper och åsikter och förstod vilka av deras egna identitetsdrag och åsikter som skulle placera dem som en på ”insidan” eller en på ”utsidan”.

De fick också rapportera hur de trodde att beslutsfattaren skulle behandla dem om de valde att avslöja olika tillgängliga egenskaper.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Gick att kontrollera

Det gick också att kontrollera hur korrekt detta var och om de sökandes val skulle göra att de fick ta emot högre belopp än de skulle ha fått om de avslöjat andra egenskaper.

Undersökningen visade att beslutsfattare gav förmånligare behandling till de som liknande dem – och att den överlägset starkaste favoriseringen baserade på politisk identitet.

Beslutsfattares vilja att favorisera de med ”rätt” politisk identitet var betydligt starkare än de som gällde ras och kön.

Förutsåg resultatet

De sökande förutsåg dessutom att politisk identitet skulle ha störst påverkan.

När de visste att till exempel deras syn på Brexit – Storbritanniens utträde ur EU – överensstämde med beslutsfattaren blev de mycket mer villiga att avslöja den.

På samma sätt ville de i hög grad dölja åsikten om de visste att den inte stämde med beslutfattarens.

I genomsnitt tjänade de sökande på sina beslut och fick bättre ”betalt för det” än om de slumpmässigt valt vad som skulle delas – så att avsiktligt använda vissa delar av sin sociala identitet var en effektiv strategi.

ANNONS

Läs mer:

Tre saker som gör dig till en bättre chef. Dagens PS

Anställda: Helt okej att chefen tjuvlyssnar. Dagens PS

Smartare än chefen? Så här gör du. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]