I söndags hyllades mammorna. Med all rätt. Vem gillar inte mammor? Härliga, omhändertagande, bullbakande, företagsledare och världsförändrare som de är. Mammorna är helt klart värda sin dag i rampljuset men vad händer resten av året när teckningarna torkat och blomstren sloknat?
Krönika: Glöm Mors dag-tårtan – satsa på aktier
Mest läst i kategorin
Vi blir alltmer jämställda inom flera områden i Sverige men statistik ljuger inte och när det kommer till ekonomin så ligger kvinnorna efter. Det kryllar av undersökningar på området som visar samma sak och tittar man på SCB:s anno 2016 ser man att en kvinna generellt har 87 procent av mannens lön. Förklaringarna är många; mansdominerade yrken tenderar att betala bättre än kvinnodominerade, större andel kvinnor arbetar deltid, gissningsvis för att ta hand om hem och barn, dessutom tar de längre föräldraledighet och vårdar sjuka barn oftare än papporna.
Räknar man med även dessa lönesänkande aktiviteter så förlorar kvinnorna ännu mer pengar och når bara upp till 81 procent av männens lön. Drar man ut tidslinjen ända till pensionen så får kvinnliga pensionärer 67 procent av männens pension. “Otack är världens lön”, sa alltid min mormor. Ett uttryck som helt klart gör sig gällande för dessa mammor som straffas ekonomiskt för sin uppoffring.
Den enkla lösningen vore såklart att alla kvinnor skolar om sig till ett klassiskt manligt jobb, börjar jobba direkt efter förlossningen och vägrar att jobba deltid eller vabba. En plan som dock inte känns varken trevlig eller görbar. Men något som går att göra för oss företagsledare är att se till att vi inte har löneskillnader mellan kvinnor och män på våra arbetsplatser och att se till att vi har schyssta tjänstepensionsavtal. Över köksborden bör föräldraledighet och vabb planeras schysst, om inte för ekonomin så kanske för barnens skull. I de fall ekonomin inte tillåter det eller önskemålen går isär så kan man såklart bjuda sin partner på mellanskillnaden hen förlorar. Att skriva över sin PPM är enkelt och hjälper en bit på vägen. Man kan också kompensera genom att sätta upp ett privat pensionssparande till den part som oftare stannar hemma. Det är ju självklart också så att många män behöver denna kompensation i dag och kanske blir det ännu mer aktuellt i framtiden. Rättvisan gäller såklart åt båda håll.
Det alla kan göra helt själva är också att se till att sparandet till både pension och på kortare sikt är optimalt för att ge avkastning. De kvinnor som sparar i aktier brukar slå männen på fingrarna när det gäller avkastning över tid. De kvinnor som äger aktier är dock för få i dag. Att de är få hjälper därför inte heller de ekonomiska klyftorna. Om alla kvinnor investerade sina pengar och sin pension i aktier och aktiefonder och lyckas få en god avkastning i stället för att låta allt för stor del av pengarna samla damm på sparkontona skulle en del av pensionsinkomstklyftan suddas ut. Den som har minst pengar tjänar såklart ännu mer på att få pengarna att växa.
Så nästa år kanske vi kan strunta i Mors dag-tårtan och istället flytta PPM-fonder, öppna pensionssparanden eller helt enkelt hjälpa de mammor vi känner igång med ett aktiesparande. Det skulle ju vara en present som sakta men säkert skulle betala tillbaka för alla febernätter, kalas, skolförälderinsatser, nattvandringar och skjutsar till träningen. Det är vad jag kallar en Mors dag-present värd mottagaren.
LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:
Sparexperten oroad: ”Alla vill sina barn väl” >
Ett mirakel för alla aktiesparare >
”Mellofeber” på börsen – 230 miljarder hägrar >
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.