Under valborg och nyår går telefonen varm hos störningsjouren. Men i september srör vi oss knappt alls på våra grannar. Det visar färsk statistik som SBC har tagit fram.
Då stör vi oss mest på våra grannar
Mest läst i kategorin
Sedan 2013 har antalet utryckningar blivit fler för varje år, visar statistik som förvaltarföretaget Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC) har hämtat från Svenska Störningsjouren.
2021 var ett riktigt rekordår sett till antal klagomål bland grannar, skriver SBC i ett pressmeddelande.
”Under pandemin har svenskarna tillbringat mer tid i hemmet vilket resulterat i att anmälningar om störande grannar skjutit i höjden. Bostaden har fungerat som ett hemmakontor för många vilket gjort att ljud från grannarna upplevts störande även under dagtid”, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC.
Grannar anmäler firande vid nyår och valborg
Nästan 35 procent av alla anmälningar till störningsjouren kommer in antingen under januari, april eller maj.
Valborgsfirandet i april gör att den månaden sticker ut som den enskilt värsta 2021 vad gäller högljudda och störande grannar. Tidigare år är det i januari som flest har klagat, sannolikt i samband med nyår.
Den månad då våra grannar är som mest skötsamma tycks vara september. 2021 kom bara 5,4 procent av alla anmälningar in då.
Mellan åren 2013-2021 har det varit 6,6 procent av anmälningarna som lämnats i september.
Therese af Jochnick säger att det är viktigt att styrelsen i en bostadsrättsförening tar anmälningarna på allvar.
”Vid klagomål från grannar är det nämligen styrelsens uppgift att se till att störningen upphör. Om inga åtgärder vidtas kan en bostadsrättsinnehavare enligt bostadsrättslagen ha rätt att kräva kompensation i form av nedsatt avgift eller skadestånd”, säger Therese af Jochnick.
Läs också:
Kattkiss i bostad står hyresgäster dyrt
Rökte i bostaden –fimpades av hyresvärden
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.