Dagens PS

Då slutar lönen vara hemlig 

Lönen inte längre hemlig
Snart kan du veta ingångslöneintervall på arbetsplatsen redan i platsannonsen (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Framtiden för lönehemlisar ser ut att lida mot sitt slut. Med EU:s nya lönedirektiv blir det snart enklare än någonsin att få koll på vad kollegorna tjänar. Så här påverkas du.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lönen är i mångt och mycket en känsloladdad och hemlig fråga på många arbetsplatser. Men snart är det ett minne blott. Senast i juni 2026 ska nämligen alla veta vad alla tjänar.

“Förhoppningen är att mindre hemlighetsmakeri när det gäller löner kommer att leda till minskade löneskillnader mellan könen”, skriver Kollega

Lönerna på bordet 

Det nya direktivet ska förändra spelplanen både för anställda och arbetssökande. 

För första gången har du som jobbsökande rätt att se löneintervallet direkt i platsannonsen, och du slipper dessutom svara på frågan om vad du tjänade på ditt förra jobb. 

Enligt det nya direktivet ska arbetsgivare inte bara vara mer öppna om lönerna – de måste också informera om vilka kriterier som ligger till grund för lönesättningen. Som anställd har du också rätt att veta snittlönen på din arbetsplats uppdelad efter kön; en transparens många menar är efterlängtad.

ANNONS

Senaste nytt

Hårdare tag mot lönediskriminering

För att ytterligare markera allvaret med lönediskriminering kommer skadestånden vid överträdelser att höjas rejält. 

“Man har sett i studier av nyutexade män och kvinnor med samma utbildning att männen generellt får något högre ingångslön än kvinnor på motsvarande positioner. Tanken är att om båda får samma information om löneintervallet ska man komma till rätta med den skillnaden redan i första anställningen”, säger Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR, till Akademikern. 

ANNONS

EU gör det klart att lika lön för lika arbete är en mänsklig rättighet och att det ska kosta för arbetsgivare att bryta mot dessa regler. 

“Det ska finnas en diskrimineringsersättning, som är en form av skadestånd, som ska vara mycket högre. Det är för att markera att det handlar om överträdelser av något som klassas som en mänsklig rättighet”, säger Smeds.

Så påverkas du som anställd:

  • Rätt till insyn: Du får rätt att veta snittlönen på din arbetsplats, uppdelad efter kön.
  • Skydd vid lönediskriminering: Högre skadestånd vid diskriminering och stärkt skydd för att din lön ska vara rättvis.
  • Ingångslön i platsannonsen: När du söker nytt jobb får du se löneintervallet redan i platsannonsen och slipper avslöja vad du tjänade på ditt tidigare jobb.

Så påverkas du som arbetsgivare:

  • Obligatorisk lönetransparens: Du måste redovisa snittlöner och säkerställa att lönesättningen är rättvis och transparent.
  • Skärpt kontroll: Du måste rapportera löneskillnader till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som kommer att granska och offentliggöra dessa.
  • Strängare regler: Om löneskillnaderna mellan könen överstiger fem procent måste du motivera skillnaden och vidta åtgärder för att minska den. Om du bryter mot reglerna riskerar du höga skadestånd och andra påföljder.

Läs också:

Våg av uppsägningar på ingång. Dagens PS

Så många vill jobba mindre om lönen sänks. Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS