Regeringen har tagit ett kontroversiellt beslut om beskattningen av investeringssparkonton, mer kända som ISK. Det nya beslutet ska locka fler småsparare till den populära sparformen.
Då sänks skatten på ISK-kontot
Mest läst i kategorin
Redan i Tidöavtalet meddelade regeringen att man vill att ISK ska omfattas av en skattesänkning, där ett sparande upp till 300 000 blir skattefritt. Den som har ett sparande över 300 000 beskattas på kapitalet som överstiger 300 000.
En skattelättnad som alltså gäller per person – du kan inte starta flera ISK-konton för att på så vis få ett ännu större skattefritt sparande.
Så fungerar ISK
ISK är en kontotyp där du kan spara i fonder, aktier och andra värdepapper utan att behöva deklarera försäljningar och utdelningar. Istället betalar du en årlig schablonskatt. ISK omfattas av investerarskydd för värdepapper och den statliga insättningsgarantin för pengar på kontot.
ISK har varit ett särskilt populärt alternativ för personer som handlar ofta, eftersom att man inte behöver bekymra sig över att deklarera varje försäljning och utdelning.
ANNONS
Kontroversiellt beslut
Men beslutet om att införa skattelättnader på kontotypen har mött kritik.
DN rapporterar att Ekonomistyrningsverket och Konjunkturinstitutet menar att skattelättnaden kommer att tillfalla personer som redan sparar relativt mycket. KI tillsammans med LO ser en risk för ökad skatteplanering.
Finansminister Elisabeth Svantesson håller med om kritiken, och det finns andra som menar att skatten på ISK-konton är alldeles för hög i år.
ISK – Populär sparform
Runt 3,5 miljoner nyttjar sparformen och runt tre fjärdedelar har ett sparande som understiger 300 000 kronor.
Skattelättnaden per år väntas bli runt 3 000 kronor, men genomsnittsspararen kommer att få ungefär 800 kronor. Statens räknar med ett skattebortfall på sju miljarder om året.
Förslaget planeras att läggas fram i höstbudgeten och därefter träda i kraft den 1 januari 2025.
Läs mer: Lista: Våra favoritaktier utanför Sverige. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.