Svenska studielån har länge haft förmånliga villkor, och under en period var CSN-räntan till och med noll procent. Men nu är den tiden förbi.
CSN-räntan höjs kraftigt – så påverkas du och vad du bör göra
Mest läst i kategorin
För tredje året i rad höjs CSN-räntan rejält, och vid årsskiftet 2025 stiger den till 1,98 procent, från tidigare 1,23 procent.
Det är en ökning på hela 61 procent, vilket gör att räntan nu är på högsta nivå på 15 år, skriver PrivataAffärer.
För många svenskar med akademisk utbildning innebär detta ökade kostnader, då många fortfarande betalar av sina CSN-lån långt efter examen.
CSN-lånet – Så fungerar det
CSN-lånet är populärt eftersom det länge varit ett av de billigaste sätten att låna pengar.
Man betalar tillbaka studielånet tidigast sex månader efter att senaste utbetalning av studiestöd och har upp till 25 år på sig att betala av skulden.
Alternativt måste lånet vara avbetalt det år man fyller 60 eller 64, beroende på när lånet togs.
I dag har kvinnor i genomsnitt en skuld på 153 800 kronor, medan män har en skuld på 149 600 kronor.
Med den nya räntan ökar räntekostnaderna markant.
För någon med ett studielån och skuld på 150 000 kronor , stiger räntekostnaden från 1 845 kronor per år (2024) till 2 970 kronor per år (2025).
Det innebär en ökning på 1 125 kronor per år eller cirka 94 kronor per månad.
Senaste nytt
Varför höjs CSN-räntan?
CSN-räntan bestäms av statens kostnad för att låna pengar under de tre senaste åren, plus ett mindre påslag för att täcka kreditförluster.
Till skillnad från bolåneräntor, som justeras snabbare i linje med Riksbankens styrränta, kommer förändringarna i CSN-räntan med viss fördröjning.
Enligt Patric Peippo, utredare på CSN:s rättsavdelning, är detta skälet till att CSN-räntan nu stiger samtidigt som Riksbanken sänker sina räntor.
Denna fördröjning innebär också att läget kan bli ännu tuffare 2026, då prognosen pekar på en ränta på 2,40 procent. Då kan CSN-lånet i praktiken bli dyrare än vissa bolån.
Hur står sig CSN-lånet mot bolån?
Trots att CSN-lånet höjs är det fortfarande billigare än de flesta bolån med rörlig ränta enligt PrivataAffärer – men inte lika mycket som tidigare.
I dag kan du förhandla ner en bolåneränta till cirka 3,40 procent, medan CSN-räntan ligger på 1,98 procent.
Men eftersom man inte får göra ränteavdrag på CSN-lån (vilket man kan på bolån) blir skillnaden i praktiken mindre. Under 2026, då CSN-räntan kan stiga till 2,40 procent, riskerar den att bli dyrare än vissa bolån.
Hur bör du agera?
- Se helheten : Trots höjningen är CSN-lånet fortfarande ett av de billigaste lånen du kan ha. Även med en ränta på 1,98 procent är det fortfarande lägre än de flesta bolån.
- Prioritera smart : Många lockas att betala av CSN-lånet snabbare, men det är ofta mer lönsamt att spara pengar eller investera dem i fonder eller aktier med chans till högre avkastning.
- Tänk långsiktigt : CSN-räntan väntas sjunka igen från 2027 när de höga räntorna från 2023 och 2024 försvinner ur beräkningen. Ha is i magen och följ den vanliga betalningsplanen.
Källa: PrivataAffärer.
Läs även: Chockhöjda CSN-räntan höjs – igen: 1,7 miljoner svenskar drabbas. Dagens PS
Läs även: CSN blir utan pengar – drabbar tusentals studenter. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.