Dagens PS

Risk för chockhöjning: ”Se upp, bolånetagare”

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 17 mars 2017Publicerad: 17 mars 2017

Enligt Riksbankens senaste prognos kommer räntan ligga kvar på minus 0,5 procent i minst ett år till. Men kan man lita på detta? ställer Dagens Industris Henrik Mitelman som en retorisk fråga i en analys i dagens tidning.

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Svaret är nej och just nu är det mycket som tyder på att Riksbanken kommer att höja snabbare än vad Stefan Ingves säger, vilket får konsekvenser både för boräntan och för sparare i långa räntefonder.”

Anledningen är världsläget, även om man själva gärna driver en ”ultralätt penningpolitik” för att hålla nere kronan. Mitelman påpekar att Ingves ofta säger sig sitta i knäet på europeiska centralbankens, ECB, och så sent som i veckan höjde amerikanska motsvarigheten Federal Reserve motsvarande ränta.

Dessutom, konstaterar ekonomijournalisten, kan Riksbanken inte längre blunda för att Sverige går starkt. Tillväxten blev är 3,4 procent 2016 och i dagarna kom beskedet att inflationen nått målet på 2 procent i februari för första gången sedan 2010.

”Högkonjunktur skulle många kalla det /…/ Gapet mellan den reala styrräntan och den reala BNP-tillväxten på 5 procentenheter är absurt i en ekonomi som befinner sig i ett normalläge med en arbetslöshet på 6 procent.”, skriver Henrik Mitelman.

Men hur ska du agera framöver, då? Jo, menar experten, generellt bör du binda bolånen nu eftersom räntebotten är nådd. Mitelman spår att Riksbanken snart justerar upp räntebanan och kommer med fler och snabbare höjningar än tidigare aviserat. Och för dig med långa obligationer eller räntefonder gäller det ”att se upp”.

”Nu faller värdet och fler bör reducera innehaven.”

MISSA INTE: Chocken: Miljonsmäll mot bostadsrättsägare  >

LÄS ÄVEN: Bostadsrally i förorten – city får storstryk  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]