Dagens PS

Chefsekonom: Inflationen kan snart vara för låg

Inflationen i Sverige kan snart vara för låg. Det varnar en av Sveriges tyngsta chefsekonomer, Annika Winsth, för i en ny krönika i tidningen Affärsvärlden.
Inflationen i Sverige kan snart vara för låg. Det varnar en av Sveriges tyngsta chefsekonomer Annika Winsth för i en ny krönika i tidningen Affärsvärlden. (Foto: Tom Aro SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 28 apr. 2024Publicerad: 28 apr. 2024

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror att Riksbanken kommer tvingas sänka styrräntan snabbt kommande månader. Flera faktorer talar för att inflationen snart är för låg snarare än tvärtom.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under flera år har vi läst rubrik på rubrik om rekordhög inflation som gröpt djupa håll i konsumenternas plånböcker och tvingat Riksbanken att snabbhöja styrräntan.

Kan bli noll inflation

Men nu kan svensk ekonomi snart stå inför ett motsatt dilemma. Inflationsmålet på två procent kan fortsatt vara svårt att nå. Men inte från ovansidan utan tvärtom.

Det här scenariot varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth för i en ny krönika för tidningen Affärsvärlden.

Den svenska inflationen har månad för månad fallit under våren och Winsth ser flera tecken på att det kommer fortsätta ned när hon djupdyker i de bakomliggande siffrorna.

“Ett viktigt skäl till att inflationen normaliserats är att flera av de priser som drog upp inflationen när den var som högst inte bara stabiliserats utan faktiskt faller. Det gäller energipriserna, men även vissa varupriser och nu även livsmedelspriser. Till det ska läggas att även tjänstepriserna, vilka stigit bekymmersamt mycket enligt Riksbanken, dämpas tydligt”, skriver chefekonomen som konstaterar att det inte är omöjligt att inflationen för enstaka månader kan komma in på noll till och med.

ANNONS

Senaste nytt

2,5 procent ränta vid årsskiftet

I kristallkulan framåt ser Annika Winsth fler faktorer som talar för en fortsatt dämpad inflation.

Det handlar bland annat om det väntade utfallet för KPI i juni som är den månad som pensionsskulden indexeras. Nordeas prognos är att KPI då blir 2,3 procent, vilket kan jämföras med förra årets utfall på hela 9,3 procent.

ANNONS

“För fastighetsbranschen är det istället utfallet i oktober som spelar stor roll då det är den månad då ett stort antal hyror indexeras. Utfallet enligt Nordea blir i år 1,5%, vilket kan jämföras med 6,5% i fjol”, skriver storbankens chefsekonom.

Allt det här är givetvis goda nyheter för den som hoppas på sänkta räntor men kan skapa huvudbry för riksbankschefen Erik Thedén.

“I ett svagt konjunkturläge kommer påtryckningar om att räntan i så fall bör sänkas i snabb takt. Riksbankens alternativscenario som indikerar en styrränta på 2,50% i slutet av året blir då mer rimligt än huvudscenariot som endast innehåller tre sänkningar om 0,25 procentenheter under innevarande år”, konstaterar Annika Winsth.

En styrränta på 2,5 procent i slutet av året skulle innebära att räntan är 1,5 procentenhet lägre än i dag om drygt ett halvår.

Läs mer:

Dyra råvaror en “joker” i jakten på låg inflation. Dagens PS

Experterna: Då sänks räntan. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS