Dagens PS

Checklista: Målen att nå innan du fyller 30

Många vill få ordning på ekonomin innan 30 – men var börjar man?
Många vill få ordning på ekonomin innan 30 – men var börjar man? (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 apr. 2025Publicerad: 03 apr. 2025

Redan i 20-årsåldern förväntas du spara, tänka på pensionen och köpa bostad. Det är lätt att känna sig överväldigad. Men enligt sparekonomen finns det en tydlig ordning att gå efter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Avanza har en 30-åring ett kapital på i snitt 153 400 kronor. Varje månad sparar de runt 5 090 kronor. 

Men hur kommer man dit – och vad ska man prioritera först? 

ANNONS

Göteborgs-Posten har pratat med sparekonomen Ingela Gabrielsson, som menar att ett stabilt jobb är grunden till allt. Det är steg ett. 

“Man måste ha lite ordning på saker och ting över huvud taget och det brukar börja med åtminstone ett jobb. När man har det får man börja planera sin ekonomi och sitt boende ordentligt”, säger hon.

Steg två: Buffert

Nästa steg är att bygga upp en buffert. Pengarna ska finnas exempelvis på ett sparkonto – lättillgängliga och utan risk.

Hur mycket pengar du ska ha i din buffert beror på din ekonomiska situation. En tumregel brukar vara 2-3 månadslöner. Enligt Niklas Laninge, sparpsykolog från Opti, är det dock utgifterna – snarare än inkomsten – som bör styra storleken på bufferten.

“Än bättre är att kolla hur stora utgifter man har per månad och tänka att ens buffert ska täcka tre månaders utgifter. För husägare är oförutsägbara utgifter mycket större än för studenten som bor i korridor. De sistnämnda kan således tumma lite på “regeln” om tre månaders utgifter”, säger Laninge. 

ANNONS

Senaste nytt

Steg tre: Spara långsiktigt

ANNONS

När bufferten är på plats är det dags att snegla mot ett mer långsiktigt sparande – till exempel i fonder. Det behöver inte vara komplicerat, men det kan vara klokt att ta hjälp för att komma igång.

“Man kan prata med antingen en bankrådgivare eller någon som man har förtroende för som kan ge ett förslag på lite bredd i sparandet så att man inte fastnar i någon nisch”, säger Ingela Gabrielsson. 

Hur mycket du ska lägga undan varje månad är även det individuellt och beror helt enkelt på vilka möjligheter du har. Enligt Avanzas statistik sparar en 25-åring i snitt 5 310 kronor i månaden medan en 30-åring sparar 5 090. 

Läs även: Unga i protest mot stressen – pension innan 30. Dagens PS

Bostad – inte till varje pris

Att köpa bostad tidigt har ofta varit ett smart ekonomiskt drag – men det är inte ett måste innan man fyllt 30, menar Gabrielsson. Det beror helt på livssituationen.

“Det är inte viktigt i förhållande till sin egen ålder egentligen, utan det är bara viktigt i förhållande till sin egen livssituation”, säger hon. 

Frågor som hur länge du ska bo där, var, och med vem är minst lika viktiga som att faktiskt “komma in på marknaden”.

Du behöver dock inte välja mellan bostad och börsen, säger Gabrielsson.

ANNONS

“Det behöver inte utesluta varandra. Har man en lite långsiktig plan på börsen med fondsparande så kan man den vägen få ihop till en kontantinsats också”.

Sista steget: Pensionen

För den som har en buffert och som kommit igång med det långsiktiga sparandet finns ett nästa steg: pensionssparandet. Här lyfter Gabrielsson en punkt som många kanske inte tänker på – tjänstepensionen.

“Det är ju nästan ännu viktigare att man har en tjänstepension i sin anställning. Har man inte det så ska man verkligen pensionsspara tidigt och gärna diskutera lönen med arbetsgivaren”, säger hon. 

Har du ingen tjänstepension bör du ha högre lön – då kan du själv kompensera genom eget sparande.

Läs också: Så sparar svensken – hur ligger du till? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Prisvärda hälsotester via blodprov

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.

Beställ här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]