Genom luckor i lagen kan oseriösa byggmästare hantera stora belopp flera år extra i samband med nya bostadsrätter. Så här går det till.
Byggsektorns mörka sida lurar svenska bostadsköpare
Mest läst i kategorin
Kriminalitet relaterad till bostadsmarknaden tar sig nu allt fler uttryck.
I påskveckan handlade det om ett av de mer frekventa formaten när fyra personer åtalades för grovt ekobrott.
Det rörde sig då om hur ett bolag lånat upp 11,5 miljoner kronor, pengar som användes i en fastighetsaffär i Södertälje.
”Utreds alltjämt”
”Dessa fastighetsaffärer utreds alltjämt inom ramen för misstänkt grov näringspenningtvätt av utredare vid EBM i en separat förundersökning. Beslut i åtalsfrågan i den delen kan förväntas efter sommaren”, säger Fredrik Sandberg, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Stockholm.
”Det är tyvärr mycket kriminalitet i byggsektorn. Ändå har många av oss så stor tilltro till byggföretagen att vi kanske inte ens försöker kontrollera innan vi tecknar oss för bostäder”, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist hos EBM, till SvD.
Utnyttjar läget
Det gäller, bland annat, styrelseledamöter kopplade till kriminalitet, något som EBM ofta får veta via polisen.
Det rör sig om personer som utnyttjat sin ställning i samband med ombildningar av hyreshus eller vid nyproduktion där det är byggmästarbildade styrelser.
”Vi ser också utländska aktörer. Det är internationell kvalificerad och organiserad brottslighet som förlägger sin verksamhet i Sverige. Man använder insiders, det vill säga ”möjliggörare” i form av mäklare eller anställda i vissa kommuner. Så detta är jättesvårt att skydda sig mot”, säger Sara Persson.
Oseriösa byggmästare
Nu handlar det om oseriösa byggmästare som använder nybyggnationer för bostadsrättsföreningar som sin egen plånbok.
Därmed luras bostadsköpare på miljonbelopp, menar bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla.
Uggla har nu vänt sig till justitiedepartementet på grund av en ny variant av allvarliga brister, relaterade till bostadsrättsföreningar.
”I de här fallen underlåter föreningens byggande styrelse under flera år att kalla till föreningsstämma. Under tiden kan man helt fritt hantera stora byggkreditiv från banker utan några kontroller av vad pengarna används till”, säger Ingrid Uggla hos SvD.
Lagligt sedan 90-talet
Ett skäl till de avarter hon pekar på är att blivande, ej byggda bostäder får säljas med bindande avtal, en möjlighet som gjordes laglig under 1990-talet.
Att man gjorde den lagändringen var för att ge bostadsköparna möjlighet att välja exempelvis köks- och badrumsutrustning.
”Men nu ser vi ett missbruk av bindande förhandsavtal som är så allvarligt att regeringen bör förbjuda det. Tills vidare bör konsumenter heller inte skriva på bindande förhandsavtal”, är Ingrid Ugglas uppmaning.
Bostadsrättsjuristen vill dessutom att en offentlig tillsynsmyndighet för bostadsrättsföreningar utses.
Läs mer:
Då kan du bli blåst på bostadsrätten. Dagens PS
Fyra åtalas för grova ekobrott. Dagens PS
Nya regler ger dig koll på föreningens ekonomi. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.