Har du någon gång önskat att du hade börjat spara tidigare eller köpt en bostad innan priserna sköt i höjden? Då är du inte ensam.
Buffert och börsen – det här ångrar svenskarna
Mest läst i kategorin
Det är lätt att vara efterklok, särskilt när det gäller pengar. Många är vi som fattat en del tvivelaktiga ekonomiska beslut som i slutändan visat sig vara mer eller mindre kassa. En dålig affär, en förlorad sparchans eller ett onödigt lån.
En ny undersökning från Demoskop, utförd på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo, har tagit reda på vilka ekonomiska beslut svenskarna ångrar mest.
Läs också: Föräldraskap: Det här ångrar vi mest. Dagens PS
Buffert i topp
Att inte ha tillräckligt med pengar sparade för oväntade utgifter är svenskarnas största ekonomiska ånger, visar undersökningen. 28 procent av de svarande önskar att de byggt upp en större buffert.
Här är det framförallt kvinnorna som är ångerfyllda. Bland dem uppger 30 procent att de ångrar ett för litet buffertsparande, jämfört med 25 procent av männen.
För männen ser ångern i sin tur lite annorlunda ut. Där uppger 16 procent att de ångrar att de inte köpt en bostad tidigare. Bland kvinnorna är motsvarande siffra 10 procent.
Senaste nytt
Åldersskillnader
Unga och gamlas ånger skiljer sig också åt. I den yngre generationen ångrar hela 20 procent att de gjort en dålig ekonomisk affär, jämfört med endast 10 procent av pensionärerna.
Därtill ångrar 39 procent av de unga att de inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert. Bland pensionärerna är motsvarande siffra 11 procent.
“Kanske hör det ungdomen till att ta beslut som man ångrar, sådant som bleknar när man blir äldre. Sedan är jag glad att se att så många unga reflekterar över storleken på sitt sparande. Många unga har haft en tuff start på arbetslivet med pandemi, lågkonjunktur och hög ungdomsarbetslöshet. När det handlar om privatekonomi har unga mycket att lära av de äldre”, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.
Topp 8 – det ångrar svenskarna
- Att jag inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert: 28 procent
- Att jag inte lärt mig tillräckligt om börsen: 20 procent
- Att jag började pensionsspara för sent: 19 procent
- Att jag började månadsspara för sent: 18 procent
- Att jag inte köpte bostad tidigare: 13 procent
- Ett dåligt köp eller en dålig affär: 13 procent
- Att jag tagit på mig för stora konsumtionslån: 6 procent
- Annat: 4 procent
“Skapa motståndskraft”
Tillhör du ångergänget finns det dock ingen anledning att sörja. Enligt Åsa Fagerlund har fler nu möjlighet att förbättra sin privatekonomi, tack vara sjunkande räntor och en tyglad inflation.
“För alla de som slipper betala lika mycket för sina bolån är läget nu utmärkt att bygga upp bufferten och skapa motståndskraft nästa gång något oförutsett inträffar antingen på individ- eller samhällsnivå”, säger hon.
Läs också: Det här ångrar vi på dödsbädden. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.