Föreställ dig att du lagt ned tusentals kronor för att gå och se din största idol, bara för att upptäcka att biljettköpet var en bluff. Ruttet? Sannerligen, men så ser ett av årets två största konsumentbedrägerier ut.
Buffel och båg: Här är årets värsta konsumentbedrägerier
Mest läst i kategorin
Lurad på nätet?
Då är det sannolikt inte första gången, och inte heller den sista.
För om det är något vi tvingats lära oss om nätbedragare, är det att de hela tiden utvecklar sina metoder och följer trender och köpmönster.
Läs även: Botten nådd: Nu stämmer de konsertjätten. Dagens PS
Utnyttjar din passion
Att bedragare även skor sig på andra människors intressen och passion har också återkommande visat sig. Inte minst när det kommer till så kallade romansbedrägerier, som tillsammans med konsumentbedrägerier ökade rekordartat i fjol.
Nu varnar UK Finance för två av de största konsumentbedrägerierna som konsumenter sannolikt kommer att stöta på i år, och de följer samma olycksbådande trend genom att rikta in sig på sport- och nöjesvärlden.
Läs även: Chocken: Utsattes för deepfake – av Sam Altman. Dagens PS
Senaste nytt
OS och Taylor Swift
För dig som konsument betyder det såväl biljetter till de olympiska spelen i sommar, men även superartisten Taylor Swift, kan hänga löst – om du inte ser upp.
Detta då missbruket av onlineplattformar för biljettförsäljning fortsätter att gäcka konsumenter och stå dem dyrt.
Förra året kunde dessa köpbedrägerier summeras till 86 miljoner pund, motsvarande 1 173 507 136 kronor. En ökning med 28 procent jämfört med 2022, skriver BBC.
Med mer än 156 000 fall rapporterade är det enligt UK Finance fortsatt att betrakta som ett överhängande hot.
Uppmanar till banköverföring
En analys som även bekräftas av Lloyds Bank, som i en rapport i år rapporterade att Swifts fans förlorat närmare 1 miljon pund i falska biljettförsäljningar inför hennes brittiska turné.
Så vad kännetecknar då dessa bedrägerier?
Enligt UK Finance är en varningssignal att bedragare gärna uppmanar sina offer att betala via banköverföring istället för den officiella webbplatsen i fråga.
Här listar vi ytterligare fyra riskzoner.
Så skyddar du dig – 4 tips
- Gör din research
Undersök företaget du planerar att köpa biljetter från. Köp endast biljetter från arenan, eller en etablerad arrangör, till exempel Live Nation, alternativ en officiell agent, som till exempel Ticketmaster, eller en välkänd och pålitlig webbplats. - Se upp för sökmotorer på nätet
Att söka på nätet är inte alltid det bästa. Detta då oauktoriserade biljettförsäljare kan köpa sig till toppen av söklistorna med hjälp av annonser. - Undvik banköverföringar
Betala inte dina biljetter med banköverföring. Särskilt inte om du köper från någon okänd. Använd istället kreditkort eller välkända betalningstjänster, som till exempel PayPal. Det ger dig en bättre chans att återfå pengarna om du skulle falla offer för en bedragare. - Var skeptisk mot oönskade erbjudanden
Om något låter för bra för att vara sant, är det oftast så. Var försiktig med oönskade e-postmeddelanden, SMS eller annonser som erbjuder otroligt bra erbjudanden på biljetter.
Läs mer:
Fräcka bedrägerierna ökar: Fjällstugan fanns inte. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.