Dagens PS

Bröllopsdags? Så säkrar du upp framtiden

Giftorätt, bodelning, äktenskapsförord och ekonomi – det finns mycket att tänka på efter bröllopet
Giftorätt, bodelning, äktenskapsförord och ekonomi – det finns mycket att tänka på efter bröllopet (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Det är blommor, bröllopskläder och bordsplacering. Men mitt i allt fixande kan det vara lätt att glömma bort hur ett bröllop kan påverka både er ekonomi och personliga egendomar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Med bröllop kommer romantik, glädje, trygghet och…giftorätt. 

När du gifter dig får du nämligen per automatik rätt till din makes eller makas egendom vid en skilsmässa eller ett dödsfall. 

“Det innebär att precis som tidigare äger båda parter sina egna saker, såsom boende, besparingar och annat av värde. Däremot om man senare i livet väljer att gå isär har man som gifta rätt till hälften av det totala värdet av dessa tillgångar, oavsett vem av makarna som är ägare”, säger Julia Zakrisson, boendeekonom på bolåneaktören Stabelo.

Att lägga tankekraft på sådant som inte påverkar er i stunden kan låta urtrist, men det kan rädda er från jobbiga konflikter i framtiden. 

Äktenskapsförord 

“Det man ska komma ihåg är att när man gifter sig så kommer även det man har med sig in i äktenskapet anses vara giftorätt, det är det många som inte tror”, säger familjerättsjuristen Caroline Törnquist till TV4

Det innebär att även om du har exempelvis personliga besparingar eller ett arv sedan tidigare, kommer detta delas upp mellan er om äktenskapet tar slut. 

För att undvika det bör ni upprätta ett äktenskapsförord. 

“Mitt tips är att försöka avdramatisera det hela, hur obekvämt det än kan kännas. De allra flesta av oss har ju något som man ser som bara sitt, kanske ett arvegods som betyder mycket. Det finns många rimliga och kloka anledningar till att vilja skriva ett äktenskapsförord”, säger Julia Zakrisson. 

ANNONS

Här är fem saker som är viktiga att tänka på inför bröllopet:  

  • Att gifta sig betyder också att ni har försörjningsplikt för varandra. Det innebär att om någon av er inte kan försörja sig själv är den andre enligt lag skyldig att hjälpa till ekonomiskt.  
     
  • Ett äktenskapsförord kan skrivas både före och under äktenskapet, däremot inte efter en eventuell separation. Viktigt att komma ihåg är att det ska lämnas in till Skatteverket för att vara formellt giltigt. 
     
  • Äktenskapsförordet är en färskvara. Glöm inte att se över det löpande och uppdatera om det har skett några förändringar. Vill ni ändra något i äktenskapsförordet behöver ni skriva ett nytt och lämna in till Skatteverket. 
     
  • Se till att båda parter har lika mycket insyn i den gemensamma boendeekonomin, gällande lån och boendekostnader. 
     
  • Se till att båda parter har möjlighet till eget sparande. Det kan innebära att den ena partnern bör kompenseras för att ta ett större ansvar för till exempel föräldraledighet och vab. Sparandet ger en ekonomisk trygghet för båda.

Läs också: 

Rädda äktenskapet – åk på soloresa. Dagens PS

Glöm pengarna: Det här räddar äktenskapen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]