Dagens PS

Brist på bevis för teorin om "den stora uppsägningen"

Stora uppsägningen
Arbetsmarknaden är stekhet – men det beror inte på en "tsunami av uppsägningar", enligt The Economist. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 dec. 2021Publicerad: 06 dec. 2021

Arbetsmarknaden sägs ha drabbats av en flykt från jobben av människor som ändrar sina prioriteringar i pandemins tidevarv, enligt teorin om “den stora uppsägningen”. Men stämmer det verkligen? 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Teorin som kallas “The great resignation” (den stora uppsägningen) går ut på att folk kommer inte stå ut med dålig lön eller dåliga villkor på lågstatusjobb, medans människor som har högstatusjobb har tröttnat på att arbeta långa dagar.

Under pandemin har jobbet blivit mindre viktigt, vissa har blivit latare, andra vill provat något nytt, och pengar är mindre önskvärt om man ändå inte kan spendera dem – och ett enklare liv kan också ge glädje.

Kulturellt skifte – eller?

Människor i lågstatusjobb kommer inte längre att stå ut med dålig lön eller dåliga villkor, medan tjänstemän hånar tanken på att arbeta långa dagar. Vissa människor har blivit latare eller mer berättigade; andra vill prova något nytt; andra önskar pengar mindre eftersom de har insett glädjen med ett enklare liv. Ett stort kulturellt skifte är på gång. Eller? Alla är inte så säkra.

“Detta ska leda till en tsunami av uppsägningar och avhopp. Det finns dock en hake: teorin har få hårda bevis som stödjer den”, skriver The Economist.

Tidningen skriver att det visserligen är sant att i USA är det fler som sagt upp sig än någonsin (4,4 miljoner i september), och i Storbritannien var det fler än någonsin som bytte jobb i det tredje kvartalet (400 000).

Kan ha enklare förklaringar än “stora uppsägningen”

Men i resten av den rika världen är trenden inte lika tydlig. Arbetskraften är cirka tre procent lägre i den rika världen än vad The Economist hade förväntat sig utan pandemin – men det betyder inte att folk säger upp sig.

I Japan är antalet arbetslösa som sagt upp sig på sitt tidigare jobb nära den lägsta någonsin. I Kanada är det färre som slutat på grund av missnöje lägre än före pandemin. Siffrorna för Nya Zeelands arbetsmarknad är inte anmärkningsvärda alls, och i EU är flödena från arbetskraften till fritid lägre än före pandemin, skriver The Economist.

ANNONS

Tidningen antyder att förändringarna på arbetsmarknaden dessutom kan ha betydligt enklare förklaringar – som att den stora mängden lediga jobb gör att människor känner sig mer trygga med att kunna säga upp sig, även om de inte vantrivs på jobbet. De avfärdar hur som helst teorin om “den stora uppsägningen” som en myt.i väntan på rejäla bevis.

Läs även: Het arbetsmarknad – tre nya jobb för varje uppsägning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS