Löften om stora fönster, golvvärme och exklusiv design lockade en förstagångsköpare att köpa sin drömbostad i Nacka. Men besvikelsen var snart ett faktum.
Brf döms – snuvades på lyxboende
Mest läst i kategorin
Att bli erbjuden en bostad som inte ser ut som man tänkt sig är inte helt ovanligt. Bara häromveckan kunde vi berätta om Jeanette Magnusson som, efter 39 års kötid, flyttade in i en lägenhet som hon beskriver som en knarkarkvart.
I det fallet handlade det om en äldre hyresrätt. Den här gången handlar det istället om en nyproduktion.
”Man har sparat in på allt”
Det är Sveriges Radio som har pratat med lägenhetsköparen Daniel. När han och hans fru köpte den nyproducerade lägenheten i Nacka var förväntningarna skyhöga.
Försäljningsbroschyren målade upp en bild av en lägenhet med lyxiga material och eleganta detaljer – men verkligheten var en annan.
Höga fönsterpartier visade sig vara små och inklämda, den utlovade golvvärmen var i vissa fall obefintlig och inredningen inte som förväntad. Spånplattor var missfärgade och ytterdörren trasig.
”Man har ju egentligen sparat in på allt man kan”, säger Daniel, som beskriver lägenheten som en industrilokal.
Läs också: Fem vanliga misstag som Brf:er gör – och hur de kan undvikas. Dagens PS
Brf döms till böter
När bostadsrättsföreningen vägrade ta strid mot projektören tog Daniel saken i egna händer – något som innebar att han behövde gå till domstol mot sina egna grannar.
“Vi ville ju komma åt skurkarna som är projektören och byggherren”, säger Daniel.
Hovrätten gav honom rätt och fastslog att bilderna i försäljningsprospektet faktiskt utgör en del av avtalet. Bostadsrättsföreningen har nu dömts att betala Daniel 419 000 kronor plus ränta.
Historien har löpt på i sju år – men är fortfarande inte över. Nu har nämligen Högsta domstolen beslutat att ta upp ärendet.
Det här gäller
Det här gäller för dig som köpare av en nyproduktion:
- Bostadsrättslagen styr: När du köper en nyproducerad bostadsrätt ingår du ett upplåtelseavtal med brf:en. Lagen reglerar vad du har rätt att kräva och vad föreningen är skyldig att leverera.
- Lägenheten ska vara brukbar: Vid tillträdet ska lägenheten vara i fullt brukbart skick, om inte annat avtalats. Skulle den inte uppfylla detta krav har du rätt att kräva att bristerna åtgärdas.
- Åtgärda på föreningens bekostnad: Om bostadsrättsföreningen inte löser problemen i tid kan du själv åtgärda dem och kräva ersättning för kostnaderna.
- Rätt till nedsatt årsavgift: Om lägenheten inte kan användas på tänkt sätt kan du ha rätt till en lägre årsavgift. I vissa fall kan även skadestånd bli aktuellt om föreningen varit försumlig.
- Möjlighet att häva köpet: Är bristen av väsentlig betydelse och inte går att åtgärda snabbt kan du säga upp upplåtelseavtalet och frånträda bostaden. Detta gäller dock inte om felet redan blivit åtgärdat.
- Klagomål till föreningen: Bostadsrättsföreningen är din avtalspart och den du ska vända dig till vid klagomål. Ha skriftlig kontakt för att kunna styrka vad du klagat på och när.
- Tvist med föreningen: Om ni inte kommer överens kan du vända dig till Hyres- och arrendenämnden för medling, eller i vissa fall till tingsrätten. Rättsskyddet i din hemförsäkring kan täcka kostnader för juridisk hjälp.
- Bostadsrättsnämnden kan pröva tvisten: För rådgivning och prövning av tvister kan du även kontakta bostadsrättsnämnden. Deras beslut är dock inte bindande.
Källa: Konsumentverket
Läs också:
Brf kapad av kriminella:”Barnen gråter och fryser”. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.