Dagens PS

Vill vi ha andra bostäder nu?

Bostadspreferenser Fastighetsnytt Bostadsmarknaden
Fastighetsnytt har frågat experter om de tror att våra bostadspreferenser kommer ändras i och med coronapandemin. (Foto: Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 26 aug. 2020Publicerad: 26 aug. 2020

Bostadsmarknaden skakade under våren till följd av corona, men verkar nu ha återhämtat sig. Experter spår dock att hemmajobb utan slutdatum kan få människor att vilja ha andra bostäder, det skriver Fastighetsnytt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Coronaviruset håller ett stadigt grepp om samhället men bostadsmarknaden har återhämtat sig efter en dipp i våras. Hemmajobbet verkar vara här för att stanna. Frågan är då om vi kommer se förändrade mönster i våra bostadspreferenser.

”Många som drömmer om ett annat liv utanför storstan har inte kunnat realisera drömmen på grund av arbetsmarknaden: det finns bostäder men inga jobb. Om vi nu kan utföra våra arbeten utan att ha ett kontor att gå till varje dag är det många som väljer att flytta ut där priserna är lägre och livet lugnare. Sen tror jag att efterfrågan på villor kommer att vara kraftigare än efterfrågan på bostadsrätter. Efterfrågan på villor och radhus har ökat sedan corona. Det är lättare att hålla social distans i den egna trädgården”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Claudia Wörmann tror även att det kommer bli större efterfrågan på bostäder med hemmakontor.

”Men sen blir det inte av utan att det stannar vid en dröm. Man fortsätter att bereda plats i köket eller vid barnens skrivbord kanske. Priserna på bostäder är helt enkelt för höga för att gemene man ska kunna unna sig lyxen att ha ett hemmakontor”, säger hon.

Utvecklare mer tveksamma på förändring

Susanne Persson, affärsenhetschef på JM, tror att det finns en möjlighet att efterfrågan kommer förändras. Men historiskt sett är preferenser på bostadsmarknaden tröga.

”När det gäller flerbostadshus är närhet och tillgång till service en viktig parameter för kunderna. Man kanske snarare kan tänka sig att de som söker småhus kan komma att efterfråga ett mer attraktivt boende i ett mer perifert läge, dock fortfarande med rimligt pendlingsavstånd till tillväxtregionerna. Att glesbygden skulle få ett markant uppsving ter sig tämligen osannolikt”, säger Susanne Persson.

Rikshem har noterat att fler snarare efterfrågar saker som snabbare uppkoppling än större bostäder i spåren av pandemin. På frågan om vi kan vänta oss en prisuppgång utanför storstäderna svarar Petter Jurdell, chef affärsutveckling på Rikshem, följande:

”Vår bedömning är att det är mer klassiska ekonomiska faktorer som påverkar bostadspriserna såsom ränta och arbetsmarknad. Givetvis kan det dock bli så att pandemin ger bestående effekter i form av att allt fler kommer att arbeta hemifrån eller från annan plats än kontoret. Det i sig kan ge förändrade pendlingsmönster och göra arbetspendlingsområden större vilket rent generellt skulle kunna minska trycket något på bostäder i stadskärnor.”

ANNONS

Claudia Wörmann tror även hon på att det hänger på ekonomiska faktorer. Till exempel hur arbetslösheten utvecklas.

”Men om läget på arbetsmarknaden inte förvärras så är stigande priser utanför storstadsområden möjligt. Om människor i större utsträckning söker sig utåt så bidrar det till att efterfrågan ökar. Redan nu finns det på många orter i Sverige ett lågt utbud av småhus till salu. Obalansen i utbud och efterfrågan har lett till stigande priser”, säger hon.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Experter: “Det vore en mardröm för bostadsmarknaden”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS