Svensk bostadsmarknad kyldes ner i juli men Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, tror på ny rivstart efter sommaren.
Vd spår ny rivstart för svensk bostadsmarknad
Mest läst i kategorin
“Även om den kraftiga prisuppgången stannat av talar mycket för en rivstart på bostadsmarknaden efter sommaren, när de som skjutit upp sin flytt under pandemin nu lägger ut sin bostad till försäljning. Om utbudet ökar bör priserna stabiliseras och bostadsmarknaden bli mer hållbar”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar till Svensk Mäklarstatistiks siffror över bostadsaffärer i juli.
Som Dagens PS berättade under tisdagsmorgonen gick villapriserna i snitt upp med marginella 1 procent, medan priserna på bostadsrätter låg stilla.
I storstadsregionerna var villapriserna också oförändrade under juli men på ett år är priserna på villor upp med hela 18 procent, medan priserna på bostadsrätter ökat 12 procent under perioden (+ 21 procent på Gotland).
Villarally på 25 procent i Jämtland
Enligt Länsförsäkringar har Jämtlands län upplevt det största villaprisrallyt på årsbasis med en uppgång på hela 25 procent.
Samtidigt uppges priserna på fritidshus i riket som helhet ha stigit med 17 procent under tolvmånadersperioden.
Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, menar att bostadsmarknaden haft semester och anser därför att det är för tidigt att tala om en nedåtgående trend, de nu aktuella siffrorna från Svensk Mäklarstatistik “bör tas med en nypa salt”.
Hon tror att marknaden stabileras på nytt i höst.
Samma uppfattning har Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar och som alltså tror på en ny rivstart efter semestrarna för svensk bostadsmarknad:
“Det görs ovanligt många och snabba bostadsaffärer för säsongen, även om antalet bostäder till salu alltid är lägre under sommaren. Svenskarna har under pandemin på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo – den trenden väntas fortsätta även när samhället successivt öppnar upp allt mer”, säger han.
Svanberg: Amorteringskrav drabbar unga
Stor-Malmö var enda storstadsområdet där bostadsrättspriserna steg den senaste månaden, upp med 1 procent.
I Stor-Stockholm och centrala Malmö sjönk priserna med 1 procent medan de var oförändrade i riket som helhet och övriga storstadsområden.
Snart återinförs det pausade och från många håll hårt kritiserade amorteringskravet, vilket Svanberg på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling inte tror innebär någon större dramatik för dem som redan är inne på bostadsmarknaden.
“Däremot kommer framför allt unga och ensamstående få det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. För att fler ska kunna byta bostad efter behov krävs politiska åtgärder så som omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler anpassade till bostadsköparens ekonomi”, säger han.
Läs även: Vd:n för Swedbank: Dagens amorteringskrav för strikt
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.