Skador orsakade av natur och väder gav drygt 23 000 skadeärenden för försäkringsbolagen under 2023. Här är de färska siffrorna. Svensk Försäkring är försäkringsföretagens och tjänstepensionsföretagens branschorganisation. Som sådan redovisar man även statistik och sammanställningar över olika delar av försäkringsbranschen. Nu gäller det natur- och väderrelaterade skador. När Svensk försäkring redovisar 2023 är antalet ärenden av …
Det finns en fortsatt press uppåt på matpriserna och mest gäller det mejeriprodukter, enligt färska siffror från Matpriskollen. Matpriskollen levererar nu statistik över 44 000 olika produkter i svensk dagligvaruhandel för oktober. Den visar en prisökning på 0,2 procent på mat och matrelaterade produkter, en ökning på 0,1 procent på dagligvaror totalt. Ökningen på matrelaterade varor …
Smishing, phishing och vishing – alla bedrägerier som lurar svenskarna på miljonbelopp. Det sistnämnda har dock både ökat – och minskat. September var en dålig månad för telefonbedragarna. Enligt statistik från Polisens nationella bedrägericentrum sjönk vinsterna från vishing till 30 miljoner kronor – en minskning med 16 procent jämfört med föregående månad och hela 52 …
Visst brukar väl Sverige beskrivas som ett av världens mest jämställda länder. En purfärsk rapport visar dock att vi faktiskt backar inom flera nyckelområden. Varje år tar SCB tempen på hur jämställdheten utvecklas i Sverige. Detta i rapporten “På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet”. Årets upplaga, som lanserades under tisdagen, visar …
Att renovera sin bostad kan bli en dyr historia. Än värre blir det när man ångrar hela kalaset efteråt. Att låna pengar för att renovera sitt hem är förvisso inte helt ovanligt. När Lendo frågade svenskarna om deras lånevanor vad gäller lån utan säkerhet, svarade 33 procent av de tillfrågade att de lånat till just …
Arbetslösheten har fortsatt klättra. När SCB presenterar sina siffror för årets tredje kvartal ser det mesta rätt dystert ut – inte minst för Sveriges unga. SCB:s senaste arbetskraftsundersökning visar att arbetslösheten i Sverige låg på 8,0 procent under årets tredje kvartal. Det innebär att 459 000 stod utan jobb – en ökning med 41 000 …
Ger pengar oss lycka eller inte. Diskussionerna och rapporterna i ämnet är många, likaså hur mycket vi ska tjäna för att vara nöjda. Det verkar dock som att lyckan kommer när vi inte längre behöver tänka på pengar alls. Alla kanske inte håller med Adrian Wooldridge, affärskrönikör på Bloomberg. Skribenten har dock stor erfarenhet i …
Årets hyresförhandlingar för 2025 är i full gång. Nu har en skiljeman bestämt den hittills högsta höjningen – en utveckling som kan oroa av flera skäl. Att kraschade förhandlingar har blivit mer eller mindre vardagsmat i årets hyresförhandlingar har vi redan konstaterat. Som resultat har allt fler förhandlingar slungats vidare till en oberoende skiljeman – …
Det har pratats en hel del om elpriset den senaste tiden – kanske inte minst med tanke på den nya elprismodellen som enligt simuleringar kan höja elpriset rejält. Men än så länge har vi inte märkt något. Elprischock hit och chockhöjningar dit – elpriset har väckt starka känslor i år. Många har varit mer eller …
Det är väl känt att ett jobbyte är det bästa sättet att höja lönen. Är det därför vi byter jobb oftare nu än förr? En allmänt mer rörlig arbetsmarknad är ett skäl. Men de vanligaste skälen till att byta jobb är högre lön och roligare eller mer utvecklande arbetsuppgifter, skriver Kollega. Varje år byter ungefär …
En ny rapport föreslår lättnader i Sveriges bolåneregler. Men det kommer inte utan sina risker. Det hela handlar bland annat om de regler som tvingar bolånetagare att amortera på sitt bolån vid olika typer av trösklar. Utredningen föreslår lättnader i dessa amorteringskrav. Därtill vill man se höjt bolånetak och en ny reglering av hur stora …
Få bättre ekonomi på fem minuter? Går det? Nja. Det beror på vad du menar med bättre. Visst älskar vi snabba lösningar. Vi omges av blixtrande rubriker rörande snabba viktnedgångar och ännu snabbare vägar till rikedom. Men så finns det ju sällan några snabba lösningar på saker som ska förbättra våra liv – så inte …
Har du sparat dina mjölktänder? Om så är fallet – är du långt ifrån ensam. 9 procent, drygt 630 000 personer, håller nämligen hårt i sina kära gaddar. Visst kan det vara svårt att göra sig av med minnen från svunna tider. Vissa saker har helt enkelt ett stort, nostalgiskt värde. Här har Elfa frågat …
Ungdomsarbetslösheten stiger i Sverige och anses ha strukturella orsaker. Det ger utrymme för olika teorier om varför den är hög. ”Antalet arbetslösa ungdomar i åldern 15–24 år uppgick till 170 000, vilket motsvarar ett arbetslöshetstal på 26,4 procent”, konstaterade SCB den 17 mars 2023. Det är en siffra som är häpnadsväckande – men även helt …
Vi går mot kallare och således sjukare tider. Men hur mycket kostar det egentligen att vara krasslig? Under senhösten och fram till våren kommer både förkylningar och influensor som ett brev på posten och flera av oss tvingas stanna hemma från jobbet. Tack vare sjuklönen får vi dock lite klirr i kassan även när vi …
På morgonen presenterades regeringens utredning för nya amorteringsregler där redan mycket var känt på förhand. Men ett helt nytt bolåne-krav föreslås som inte hade läckt ut sedan tidigare. Regeringen lovade i valrörelsen att avskaffa det så kallade amorteringskraven om man kom till makten. För att gå vidare med idén tillsatte finansmarknadsminister Niklas Wykman våren 2023 …
Att byta jobb är en rättighet många av oss tar för given. Men det finns ett litet krux. Allt fler arbetsgivare vill nämligen styra oss även efter avslutad tjänst. Konkurrensklausuler i anställningsavtal blir allt vanligare, rapporterar SR. Marie från Västsverige hamnade nyligen mitt i en rättsprocess när hennes tidigare arbetsgivare stämde henne för att ha …
Håller ditt bundna bolån på att löpa ut eller tycker du att din bank inte ger dig den räntan du borde ha? Då finns det ett knep som är bättre än alla andra knep när du ska pruta på bolåneräntan. Det finns flera sätt att förhandla sin boränta på och det finns tusenlappar att spara. …
Visst kan det vara skönt att blunda för framtiden. Mindre skönt blir det om framtiden för med sig extremväder. På fem år har 50 000 i hus i Sverige drabbats av allvarliga naturskador, rapporterar SR. Värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred kan alla snabbt göra hemmet sårbart och utan rätt försäkring kan skadorna bli …
Allt pekar mot att Riksbanken slår till med en dubbel räntesänkning på torsdag. Det skulle bli den största räntesänkning på över tio år. Tusenlappar i lägre kostnader väntar sannolikt många hushåll. Storbankernas experter är eniga. Det blir en dubbelsänkning av Riksbanken i veckan – för första gången sedan 2014. Veckorna inför beskedet har ekonomer på …
Nu har vi sagt tack och hej till den omdiskuterade plastpåseskatten. Men om konsumtionen återigen ökar riskerar Sverige miljonböter från EU, varnar universitetslektorn. Den ledde till en imponerande minskning av plastpåseanvändningen med 75 procent, och minskad användning av tunna plastpåsar per person och år – från 83 stycken 2017 till endast 17 stycken 2023. Men …
Idag tar det sin lilla tid att sälja sin bostad. Sakta men säkert börjar dock bostadsmarknaden röra på sig, vilket gör att många återigen ställs inför den eviga frågan: Köpa, eller sälja först? Kollar vi på riket i stort tog det i genomsnitt 29 dagar att sälja en lägenhet under årets tredje kvartal. Det är …
Har du funderat något nyligen på hur bra Black Friday-rean faktiskt är på riktigt? Det har vi också. Nåväl, det är klart att många butiker har schyssta och ärliga reor på årets stora shopping-högtid. Men likväl finns det fortfarande en hel del som tar till fulknep. Trots att det sedan 2022 finns en ny lag …
Fejkade digitala ID och lågprisjättar som är omöjliga att få fatt på? Javisst kretsade nyheterna kring buffel och båg även denna vecka. Och så var det alla dessa bostäder och kontor som står tomma. Hur blev det så? Vi inleder nyhetsveckan på bostadsmarknaden där det länge talats om bostadsbrist. Rekordmånga nya bostäder planeras följaktligen för …
Den pågick under större delen av våren och försommaren – vårdstrejken. Men inte alla är övertygade om att den var mödan värd. Efter att förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna strandade utlystes en mycket omdebatterad vårdstrejk. Vårdförbundets stora stridsfråga var att få igenom en arbetsförkortning för vårdpersonalen – något som i slutändan uteblev för majoriteten. Långt …
Det ska handla om sjukfrånvaro. I Tyskland slår den nämligen nya rekord – något vissa tyska chefer menar beror på att unga blivit alltför “arbetsovilliga”. Tyskland, EU:s största ekonomi, har länge stått inför ekonomiska utmaningar. ING:s chef för makroekonomi, Carsten Brzeski, summerade läget som att “allt som kan gå fel har gått fel – eller …
Ända sedan början av 1990-talet har den psykiska ohälsan bland unga ökat. På vissa ställen börjar det dock närma sig lite av en samhällskris. En arbetsdag i veckan försvinner spårlöst för Storbritanniens unga på grund av psykisk ohälsa, visar forskning från Vitality. Stress och depression dränerar inte bara personalen – det är en tickande bomb …
Behöver du några goda råd inför lönesamtalet? Det kommer här. Visst är lönen inte allt. Men den påverkar trots allt vilken levnadsstandard vi kan ha. Dessutom har den en tendens att sacka efter prisökningarna. Något som skulle kunna vara en av anledningarna till att vi idag har sämst löner i Norden. Därför kan det vara …
Sverige är i dag sämst i Norden på det vi tidigare var kända för att vara bäst i världen på. Det handlar om klasskillnader och orättvisor. Sedan 1980-talet har de ekonomiska skillnaderna växt kraftigt i Sverige. Rosaline Marbinah, policychef hos Oxfam, tar ett exempel. ”De fem rikaste svenskarna äger mer än fem miljoner, alltså halva …
Idag har många pensionärer det mer eller mindre knapert. Det finns dock vissa trick som kan ge plånboken en välbehövlig påfyllning. Trots decennier av arbete tvingas många pensionärer kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Bland annat uppger sju av tio att de inte klarar sig på allmän pension, enligt en undersökning. Det finns …
Den 1 november 2023 bestämde regeringen att arbetskraftsinvandrare måste tjäna minst 27 360 kronor i månaden för att få fortsatt arbetstillstånd. Nu har Migrationsverket analyserat effekten. Det nya lönekravet, som höjdes från 13 000 kronor, väckte en del starka känslor. Bland annat fick det kritik eftersom det gör att man får svårt att rekrytera arbetskraft …
Shoppa julklappar som ingen egentligen vill ha? Glöm det, nu är det slut på impulsköpen. Den nya trenden innebär shopping med planering – “slow shopping” är här. Kreditkortsberget börjar bli omöjligt att ta sig över. Faktum är att nästen en tredjedel av amerikanska kreditkortsinnehavare fortfarande inte har betalat av sina skulder – från förra året, …
Vad skulle det krävas för dig att börja jobba igen – efter att du har lagt hatten på hyllan och gått i pension? Baby boomers, personer födda mellan 1946 och 1964, fortsätter att arbeta längre än tidigare generationer. En av huvudorsakerna till detta är möjligheten att arbeta hemifrån. Undersökningar visar att en stor andel av …
Kompisarna på jobbet är lika viktiga som vännerna utanför. Ett av resultaten i en ny global undersökning om hur vi känner oss på jobbet. Compass Group är ”en ledande leverantör av mat- och supporttjänster”, som via fler än 450 restauranger och kaféer serverar 40 miljoner måltider till svenska företag och organisationer. Som en del av …
Att slå diverse rekord är i många fall eftersträvansvärt. Mindre trevligt kan det bli när rekordet handlar om möss. Nu är vintern på väg och med den – en armé av möss. Jodå. Som om inte bitande kyla och blöta strumpor vore nog. I år ser vi ut att kunna nå rekordhöga nivåer av möss …
Det blir allt vanligare med fejkade digitala ID. Nu slutar butiker ta emot dem – och regeringen förbereder en statlig e-legitimation. 23 oktober meddelade Ica Maxi Universitet i Örebro att man inte längre accepterar Freja och mobilt bank-ID. ”Vi tycker att det är så pass viktigt att ålderskontroller blir rätta”, säger vd:n och ägaren Patrik …
Det är svårt att sia – särskilt om framtiden. LinkedIn har dock gett det ett försök. Resultatet? Över hälften av våra yrkeskompetenser kommer ha förändrats om fem år. Några flygande bilar och människohatande robotar blir det inte. Det sistnämnda är dock nära nog. Det ska nämligen, kanske föga förvånande, handla om AI. Enligt en undersökning …
Kraschade förhandlingar har blivit vardagsmat i årets hyresförhandlingar. Allt fler förhandlingar skickas vidare till en skiljeman. En beklaglig utveckling, menar Hyresgästföreningen. Årets hyresförhandlingar går trögt. I vissa fall så trögt att man i slutändan låter en ensam person bestämma hyran för tiotusentals hyresgäster. Detta såg vi senast i Alingsås och Vårgårda. Där landade hyreshöjningarna på …
Med hjälp av kapade ID-uppgifter har bedragare registrerat bilar i andra människors namn, vilket lämnat dem med stora skulder. För Maria, en av de drabbade, blev konsekvenserna enorma. Vi har redan konstaterat att problemet med bilmålvakter är relativt omfattande. “Begreppet bilmålvakt används ofta om personer som av någon anledning går med på att registreras som …
Det ska handla om second hand. Bara under september nådde försäljningen 1,3 miljarder kronor. Men det hade kunnat vara mer – om regeringen vred om nyckeln. Second hand-marknaden blomstrar. Enligt Svensk Handels Pre Loved-indikator för tredje kvartalet har svenskarna shoppat begagnat för hela 4,2 miljarder kronor – en liten men ack så stadig uppgång från …
Investeringsbedrägerierna uppgår till flera miljarder årligen. I en ny rapport föreslår Finansinspektionen nya åtgärder för att stoppa dem. Allt fler kriminella ägnar sig åt investeringsbedrägerier, allt fler falska företag och hemsidor dyker upp och förra året beräknas denna typ av bedrägerier ha kostat svenskarna 2,3 miljarder kronor. Nu kommer Finansinspektionen med en rad förslag till …
Den kom. Den såg. Den segrade. Ny ryker likväl den omdiskuterade skatten på plastpåsar. Den har å ena sidan lett till en imponerande minskning av plastpåseanvändningen med 75 procent, och minskat användningen av tunna plastpåsar per person och år – från 83 stycken 2017 till endast 17 stycken 2023. Å andra sidan slagit snett och inte fått …
Arbetslösheten slår hårt även mot akademiker. Nu vill Saco och Almega se mer offensiva åtgärder från regering och Arbetsförmedlingen. När regeringen nyligen presenterade budgeten var akademikernas centralorganisation Saco kritisk. ”Arbetslösheten och jobben får för lite utrymme i regeringens budget. De som drabbas behöver bra ekonomiskt stöd och insatser som gör det möjligt att snabbt komma …
Tusentals blufföretag och falska hemsidor. Svenskarna luras på miljardbelopp. Nu varnar Finansinspektionen för att bedrägerierna ökar. När Uppdrag granskning i januari 2022 varnade för finansbedrägerier talade man om ”tusentals företag och hemsidor som är rena bluffar” och konstaterade att det var ”ett antal som ökat kraftigt bara på ett år”. Det antal blufföretag och hemsidor …
Bostaden? Klart den är avgörande. Men allt fler frågar mäklaren om grannskapet innan de bestämmer sig för att lägga ett bud eller ej. Bostadsutsikten, mäklarpanelen från Svensk fastighetsförmedling, visar hur nya faktorer blir allt viktigare för oss när vi köper bostad. I panelen svarar företagets drygt 800 mäklare runt om i Sverige. Drömmen om det …
Att julbelysning, en resa till New York, stubbfräsning, en skrotad pr-kampanj, ett soffköp eller en slottskonferens inte kan stoppa gängrekrytering är majoriteten överens om. Nu får Botkyrka kommun svidande kritik. Historien om Botkyrka tog sin början i juni i år. Då framkom det att pengar, flera miljoner kronor, som egentligen skulle användas till att motarbeta …
Problemet brukar i många fall vara omvänt. Hyresgäster som inte kan betala hyran och således riskerar uppsägning. Den här gången är situationen dock omkastad. Hyresvärdar som inte sköter sig är förvisso inte helt ovanligt. Ingen el, mögel, vägglöss, möss och kyla har visat sig vara vardagsmat för hundratals hyresgäster i Sverige. Men få kan nog …
Det var länge ett skydd för de med lägst pensioner, men i dag får mer än varannan pensionär i Sverige garantipension. Hur kommer det sig? “Garantipensionen är en mycket märklig förmån”, sa Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren till Svenskt Näringsliv förra året. ”I vissa fall utgår garantipension till miljonärer och personer med riktigt höga inkomster”, fortsatte …
Skatteverket är på offensiven. Den här gången mot truster och stiftelser utomlands. I en ny rapport beskrivs hur svenskar smiter från skatt. Med hjälp av egna insatser och utländskt informationsutbyte har Skatteverket gjort riktade kontroller av svenska privatpersoner som har koppling till utländska stiftelser eller truster. ”I våra utredningar ser vi att utländska stiftelser och …
Att dela föräldraledigheten och ansvaret för barnen lika är inte bara en fråga om tid med barnen. Det är också en fråga om pengar. Mycket pengar. Vi har redan kunnat konstatera att män, till Wall Streets stora förvåning, faktiskt kan ta hand om barn. Därtill vet vi att det i Sverige har blivit smått tabu …
Monster under sängen i all ära – men det är när vi börjar snacka pengar som den riktiga rädslan visar sitt fula tryne. Att privatekonomi kan väcka starka känslor är förvisso ingen nyhet. En av tre känner både oro och stress över sin privatekonomi och bland unga är det än värre. För att tygla dessa …