Dagens PS

Mörka trenden: Ökning av BRF:er hos Kronofogden

Ökning av bostadsrättsföreningar hos Kronofogden
Statistik visar att antalet bostadsrättsföreningar som hamnar hos Kronofogden har ökat de senaste tre åren. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 16 nov. 2020Publicerad: 16 nov. 2020

Allt fler bostadsrättsföreningar hamnar hos Kronofogden. Det handlar om skulder från några hundralappar upp till så mycket som 25 miljoner kronor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistik visar att de senaste tre åren har antalet bostadsrättsföreningar som hamnat hos Kronofogden ökat. Det skriver Di.

I dag är 155 bostadsrättsföreningar listade hos Kronofogden, det är 18 fler än 2019. Skulderna ligger på allt från några hundralappar upp till 25 miljoner kronor.

”Det är en blandad samling av skuldsatta bostadsrättsföreningar. Skuldsättningen kan i vissa fall bero på att föreningen är ekonomiskt utsatt men kan också i värsta fall bero på ekonomisk brottslighet”, säger Katarina Ekström Erman, sektionschef på Kronofogden.

Svårt att kontrollera

Di skriver bland annat om ett fall där en HSB-förening i Malmö plundrades på 200 miljoner kronor mellan åren 2015 och 2017. Pengarna påstods gå till olika bygg- och renoveringsprojekt. Anledningen till att kriminella kunnat leta sig in i bostadsrättsföreningar handlar till stor del om att det är svårt för myndigheter att kontrollera föreningar.

”Vi misstänker att det finns ett mörkertal av föreningar där oseriösa personer har inflytande. Om det finns skulder hos Kronofogden så är detta en viktig signal till medlemmarna att något inte står rätt till. Därför försöker föreningarna hålla sig borta från oss”, säger Katarina Ekström Erman.

Engagera dig 

För att själv undvika att hamna i en förening där det förekommer brottslighet är det bästa sättet att engagera sig. Det är få bostadsrättsföreningar som är skyldiga att lämna sina årsbokslut till Bolagsverket och därför är det främst medlemmarna i föreningar och revisorn som har insyn i ekonomin.

Regeringen la i höstas fram ett förslag som ska göra det lättare för en minoritet av medlemmar i en bostadsrättsförening att få särskild insyn i verksamheten. Det tycker sektionschefen är ett steg på vägen.

ANNONS

Regeringen vill stärka skyddet för BRF:er 2021

”Vi kommer att analysera förslaget och se hur det påverkar vår verksamhet. Det kan också lyftas att det finns en utsatthet för den lilla människan i den stora affären som ett bostadsköp innebär”, säger Katarina Ekström Erman och fortsätter:

”De ekonomiska konsekvenserna kan bli förödande om något går på tok. Det är viktigt att sätta sig in i vad man köper, oavsett hur stor eller liten föreningen är.”

Läs hela artikeln här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS