Dagens PS

Ministern aviserar nedtrappat ränteavdrag

Finansminister Magdalena Andersson (S). (Foto: TT)
Finansminister Magdalena Andersson (S). (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 25 feb. 2019Publicerad: 25 feb. 2019

Ett nedtrappat ränteavdrag ska diskuteras mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Det sade finansministern Magdalena Andersson (S) i en intervju med TT under helgen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är jag säker på kommer att komma upp i den här diskussionen. Det är flera partier som tycker att man bör göra det”, sade Andersson till TT.

Det finns utrymme för sänkta ränteavdrag men ett slopande kan slå mot hushållen om det sker när räntorna stiger. Det uppger Nordnets sparekonom Frida Bratt som gjort uträkningar.

“Man ser i uträkningarna att det finns ett utrymme i våra plånböcker att klara av det här nu, så lågt som räntorna ändå ligger. Det kommer att vara betydligt svårare om räntorna stiger”, säger Frida Bratt till TT.

Enligt hennes uträkningar kan ett hushåll med lån på 3,3 miljoner kronor få drygt 400 kronor mer att betala i månaden om ränteavdraget sänks med 20 procent. Detta förutsätter att det sker under gällande ränteläge.

Om räntan däremot stiger till fem procent blir lånet 1 375 kronor dyrare i månaden. Och med ett helt slopat ränteavdrag kan samma lån med fem procent ränta bli 11 000 kronor dyrare i månaden.

Enligt Frida Bratt bör politiker kombinera sänkt ränteavdrag med någon form av morot för hushållen, och nämner som exempel ett subventionerat sparande.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]