Dagens PS

Hyresgästföreningen: "Färre unga tvingas bo kvar hemma"

Hyresgästföreningen ser att något färre unga än tidigare tvingas bo kvar hemma.
Hyresgästföreningen ser att något färre unga än tidigare tvingas bo kvar hemma. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021

Bostadsmarknaden för unga är fortsatt tuff och det är lätt att bli lurad, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen. Men något färre bor hemma hos föräldrarna än tidigare. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hyresgästföreningen gör vartannat år en rapport om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Årets rapport bygger på svar från ungefär 4500 personer, enligt tidningen Hem & Hyra.

I år svarar färre unga vuxna än förra året att de bor hemma hos sina föräldrar. syns en liten ljusning. För två år sedan svarade 27 procent att de bor hemma hos föräldrarna, i år har siffran sjunkit till 24 procent.

Om det rör sig om ett tydligt trendbrott är ännu svårt att veta. Fortfarande bor 200 000 unga vuxna kvar med sina föräldrar, 84 procent gör det mot sin vilja.

De flesta som har flyttat hemifrån bor i hyresrätt med förstahandskontrakt, 28 procent i bostadsrätt och 17 procent i studentboende, enligt rapporten. Andelen som bor i andra eller tredje hand har minskat från tio till sex procent.

Det förvånar Julia Synnelius, utredare på Hyresgästföreningen som tagit fram rapporten.

“Troligtvis handlar det om att det har byggts väldigt mycket senaste åren, i kombination med minskande årskullar. Det verkar som att det främst är de som redan inne på bostadsmarknaden som dragit nytta av nyproduktionen”, säger hon till Hem & Hyra.

Många unga berättar dock om besvärliga situationer när de har sökt bostad, och det är vanligt att bli lurad. En av dem är undersköterskan Sarah Kabia, som nappade på att hyra en lägenhet i andra hand för 8 600 kronor i månaden.

“Jag satte upp mitt namn på dörren men lappen togs ner gång på gång. Jag förstod ingenting, han jag hyrde av sa att det inte var några problem med mitt namn på dörren.”

Till slut kontaktade Sarah Kabia fastighetsägaren. Det visade sig att innehavaren till förstahandskontraktet inte skaffat tillstånd för att hyra ut. Därför skulle kontraktet sägas upp och Sarah tvingades flytta. Dessutom visade sig att hon betalt tvåtusen kronor mer i månaden än förstahandshyran. Hon har också betalat en hyresdeposition som hon verkar ha svårt att få tillbaka.

ANNONS

Något annat som är vanligt är att unga som söker bostad utsätts för trakasserier i form av sexuella förslag från dem som svarar. Sju procent av personerna som har svarat på Hyresgästföreningens rapport svarar att de har erfarenhet av det.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]