Nu när temperaturen stiger är det många som frågar sig hur varmt det får vara i lägenheten. Vilket ansvar har bostadsrättsföreningen eller hyresvärden?
Hur varmt får det vara i lägenheten?
Mest läst i kategorin
Fastighetsägarnas expert Mikael Johansson reder ut hur varmt det får vara vid en värmebölja och vad som gäller vid normala temperaturer.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd säger att temperaturen inte bör stiga över 26 grader under sommaren. Under kortare perioder får man acceptera 28 grader vid tillfälliga toppar.
Den som äger en fastighet, hyresvärden eller styrelsen för bostadsrättsföreningen, har ansvar för att inomhustemperaturen uppfyller Folkhälsomyndighetens krav.
Hyresvärdens och bostadsrättsföreningen ansvar
Det kan handla om att hyresvärden behöver fixa någon form av solavskärmning som markis eller persienn. Ventilationssystemet kan behöva justeras vid höga temperaturer så att luften rör sig snabbare och därmed svalkar. Men vid extremvärdet som värmebölja är inte dessa krav tillämpliga på samma sätt som annars.
Det är oundvikligt med höga temperaturer vid extremväder. Det går inte att kräva att bostadsrättsföreningen eller hyresvärden installerar klimatanläggningar för att sänka inomhustemperaturen.
Då får man istället försöka stänga ute värmen genom att dra för gardiner och dra ner persienner och vädra på kvällen och natten när det är svalare ute.
Läs även: Heinz förtydligar: Så ska ketchup förvaras
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.