Dagens PS

Svenska fastigheter används för penningtvätt

Fastigheter blir ofta föremål för penningtvätt.
Fastigheter blir ofta föremål för penningtvätt. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 okt. 2021Publicerad: 10 okt. 2021

Bostadsmarknaden utgör en möjlighet för kriminella nätverk som behöver tvätta pengar. Men mäklarna ser ofta mellan fingrarna på misstänkt penningtvätt, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen gick polisens nationella operativa avdelning NOA ut med att det finns insiders hos storbankerna som möjliggör gängrelaterad penningtvätt. Hemliga underrättelserapporter till Finanspolisen visar också att att bankerna ser svarta bostadspengar som mäklarna inte rapporterar. Penningtvätten i fastighetsbranschen har både direkt och indirekt koppling till brottslig verksamhet.

Nicklas Lundh, chef för Finanspolisen säger till SvD att ”det finns kopplingar till kriminella nätverk” i polisens material om penningtvätt vid bostads- och fastighetsköp.

ANNONS

Bankerna rapporterar in många fall av misstänkt penningtvätt varje år, men mäklarna desto färre. I år är det hundratals rapporter från banker och bara fem från mäklare.

Polisen menar att det ibland kan handla om okunskap, men att det också antyder att en del mäklare möjliggör penningtvätten medvetet.

Attraktiv marknad för kriminella

Anledningen till att just bostadsmarknade är attraktivt för den som vill tvätta olagligt intjänade pengar är att upplägget vid en bostadsaffär är särskilt väl avpassad.

“Stora summor kan placeras och värdesäkras i hus och bostäder som sedan kan ge avkastning genom uthyrning. Möjligheten till hyresintäkter kan i sin tur användas som förklaring till andra svarta pengar och även dölja att återbetalning av fastighetslån sker med svarta pengar”, skriver SvD

Men även om bankerna är bättre än mäklarna på att rapportera misstänkta fall, så vet polisen att det även finns korrupta banktjänstemän som underlättar affärerna. En indikator på det är korrupta banktjänstemän som har gett bolån till personer som inte borde få det.

Ett aktuellt fall rör till exempel sex personer med kopplingar till fastighetsbranschen som är misstänkta för grov penningtvätt. Där ska en mäklare och en banktjänsteman på en storbank ha samarbetat med det så kallade Södertäljenätverket.

ANNONS

Läs också: 

EBM varnar: “Maffia kan ta över bostadsrättsföreningar”
Mörka trenden: Ökning av BRF:er hos Kronofogden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS