Dagens PS

Höghusflugan invaderar

Anticimex Bostadsrätterna Skadedjur Ohyra
Varje år invaderar fritflugan höghus och andra högt belägna platser. (Foto: Pixabay)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 18 aug. 2020Publicerad: 17 aug. 2020

På sensommaren invaderar höghusflugan, eller fritflugan som den heter, höghus och andra högt belägna platser. Den tar sig in i lägenheten via springor i fönster och i balkongdörren. För Bostadsrätterna berättar Thomas Persson Vinnersten från Anticimex mer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljöförvaltningen i Katrineholm fick för några år sedan klagomål på de miljontals flugor som täckte höghusens ytterväggar som mattor. Taken färgades svarta av krypen som tog sig in i bostäderna och förmörkade lampor.

– De vill övervintra på något varmt ställe och kryper in genom små springor. Men sedan hittar de inte ut igen. Lägenheterna är dödsfällor för fritflugorna, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och insektsexpert på Anticimex.

ANNONS

Årligen tar sig höghusflugan eller fritflugan till höghus och andra högt belägna platser. Flugan är inte farlig men antalet flugor är besvärande för de som bor där. Anticimex har ett 50-tal fall per år i Sverige.

– Uppskattningsvis kan det säkert komma en miljon om dagen. Det innebär att under ett par månader kan man inte använda balkongen eller öppna fönster.

Flugorna kläcks på sensommaren

– Flugan lever som larv i jorden, kläcks på sensommaren i gräsmattor och lever där på rotbladlöss. Sedan ger flugorna sig av i stora svärmar för att övervintra. Och det tycks som att de lägger ut doftspår, därför hittar de tillbaka varje år, säger Persson Vinnersten.

Det är därför en bra idé för den som har problem att undersöka vilken gräsmatta flugorna kommer ifrån. Då går det att markbereda så att bladlössen inte trivs, för då trivs inte flugorna heller. Höghusflugorna försvinner när det börjar bli kallt.

Om du har en invasion av höghusflugan gör så här:

  • Bli inte orolig. De attackerar inte och skadar inte inredningen. Fram med dammsugaren.
  • Stäng fönster och balkongdörrar.
  • Täta springor runt fönster och balkongdörr. Effektivast är att tejpa, flugorna behöver bara bråkdelen av en millimeter för att pressa sig in.
  • Häng upp fällor så det blir färre flugor, till exempel klister- eller ljusfällor.
  • Försvåra för bladlössen. Försök ta reda på vilken gräsmatta de kommer svärmande ifrån och bearbeta den så att du får bort bladlössen.
ANNONS


Läs även
: Undvik getingproblem 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS