Dagens PS

Det här stressar oss mest vid bostadsaffärer

Det här stressar oss mest vid bostadsaffärer
SBAB har, via Kantar Sifo, undersökt vad som stressar oss mest vid en bostadsaffär. Claudia Wörnmann, boendeekonom SBAB, ger tips på vägen. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 06 okt. 2020Publicerad: 06 okt. 2020

Bostadsmarknaden är stressig i sig men vad stressar oss mest vid bostadsaffärer? Det som ligger högst upp i år låg högst upp även förra året. Boendeekonomen ger sina bästa tips på vägen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är SBAB, via Kantar Sifo, som undersökt vad som upplevs som mest stressande vid en bostadsaffär. Det som upplevs allra mest stressande är att delta i en budgivning och samma sak upplevdes mest stressande även i fjol. På andra plats hamnar stressen över att veta om man gjort rätt efter ett köp. Det är en ökning jämfört med förra året då många istället kände stress kring förhandling av boränta.

Stor osäkerheten kring utvecklingen framöver

”Att stressen förknippad med att man undrar om man gjort rätt efter bostadsaffären har ökat sen i fjol kan möjligen kopplas till nuvarande situation med corona. Även om bostadsmarknaden så här långt in i pandemin stått pall, så känner nog många en stor osäkerhet kring utvecklingen framöver”, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

“Sen ska man inte glömma att det är mänskligt att efter en bostadsaffär fundera över om det blev rätt bostad till rätt pris och speciellt med tanke på att det är livets största affär”, fortsätter Claudia Wörnmann.

I undersökningen framkom även att kvinnor och yngre är mer stressade.

Boendeekonomens tips på vägen

Claudia Wörnmanns tips på vägen vid en bostadsaffär:

  • Acceptera att ett visst mått av stress alltid ingår när du köper en bostad. Du vet inte slutpriset i början av affären. Här kan information om hur de olika momenten går till leda till att minska din stress.
  • Studera marknaden noga gällande vad som har sålts och till vilket pris i de områden där du letar bostad. Det kan ge dig en bra uppfattning om marknads- och prisläget och minska stressen kopplat till pris.
  • Sätt ett pristak innan du som köpare ger dig in i en budgivning.
  • Är du helt ny på marknaden eller känner dig ringrostig – läs på! Människor delar ofta frikostigt med sig av sina erfarenheter på så väl forum som i samtal. Känner du att det inte räcker, fråga om någon som har mer erfarenhet än du kan vara din ciceron genom processen.

 

ANNONS

Det här stressar oss mest vid bostadsaffärer: 

Förra årets rangordning inom parentes

20202019
1. Att delta i budgivningen36%32% (1)
2. Ja, efter köpet – har jag gjort rätt20%17% (4)
3. Att förhandla om boräntan18%20% (2)
4. Att välja bindningstid på bolånet16%17% (3)
5. Att ordna ett lånelöfte12%11% (5)
6. Att bevaka alla objekt som kommer ut9%8% (6)
7. Att förstå bostadsrättsföreningars årsredovisningar8%7% (7)
8. Att välja bank8%5% (8)
9. Att gå på visningar7%4% (9)

 

Läs hela pressmeddelandet här.

Läs mer: Laglig chockavgift hotar att knäcka bostadsrättsägare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]