De flesta experter som Svenska Dagbladet har frågat har ännu inte hunnit se att priserna faller. Men många tror ändå att de på sikt kommer att sjunka lite. Men prisnivån kommer inte tillbaka till de nivåer som gällde före pandemin, spår de flesta. SEB:s privatekonom Américo Fernández påpekar att de flesta arbetsgivare idag signalerar två dagars flexibilitet med hemarbete. Därför tror han inte att priserna sjunker tillbaka till de nivåer som gällde före pandemin.
Nationalekonomen Tor Berg är analyschef vid CityMark & Byggfakta. Han säger att hela uppgången – 28 procent för småhus i Malmö och 25 procent för småhus i Stockholm – inte kan raderas ut med det prisfall som antagligen väntar.
“Pandemieffekten med starkt uppvärderad boendemiljö och boyta klingar nog av, men Sverige har stark ekonomi, bra offentliga finanser samt låga räntor under lång tid framöver. Så efterfrågan på bostäder förblir stark, även om jag har svårt att se att den fortsätter att stiga så brant som 2020–21”, säger Tor Berg.
Han tycker att man måste räkna in byggtakten i den långsiktiga prisbilden. I Sverige är den förhållandevis hög, med 50 000 bostäder per år.
“På 5–10 års sikt kan det påverka bostadspriserna, förhoppningsvis genom kortare bostadsköer och lugnare prisutveckling eftersom byggtakten nu är högre än befolkningsökningen”, säger Tor Berg till Svenska Dagbladet.
Samtidigt pekar Stefan Westerberg, chefsekonom vid Stockholms handelskammare, på att många är i 30-årsåldern och kommer att vilja bilda familj de närmaste åren. Det i sig kommer att driva upp priserna på bostäder, även om vi inte jobbar hemifrån.
Läs också:
Tvåa i Stockholm gick för 191 000 per kvadratmeter
SBAB tippar fallande bopriser på bostäder 2023-2024