“Jag är kritisk mot det som kallas förmynderi. Svenska konsumenter är generellt kloka och duktiga på att sköta sin privatekonomi”, säger Avanzas vd Rikard Josefson till SvD.
Bankchefer rasar mot amorteringskrav: "Förmynderi"
Mest läst i kategorin
De 31 augusti införs amorteringskraven på nytt efter pausen i pandemin.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéens starkaste argument för ett återinförande av amorteringskraven är hushållens höga skuldsättning. En rapport från FI visar att fler lånar mer och tar större lån på bostadsmarknaden.
“Utvecklingen går åt fel håll”, anser Thedéen.
Ser ingen logik i regelverket
Avanzas vd Rikard Josefson menar att amorteringskraven är “förmynderi”, även om han i grunden tycker det är bra att amortera av lån.
Men dagens amorteringskrav är för tuffa, anser Avanzas vd.
“Den stora frågan är varför man måste amortera ner sitt lån till 50 procent. Jag tycker att det vid 70 procent borde gå att själv få välja hur sparandet ska fördelas”, säger han till SvD och efterlyser mer flexibilitet.
SBAB:s Klas Danielsson är också kritisk ch pekar bland annat på den så kallade femårsregeln där fem år måste gå innan det går att omvärdera bostaden och därmed få längre amortering.
“Fem år är en mycket lång period vilket gör att många förändringar kan ske dels för den boendes privatekonomiska situation, och dels med tanke på bostadens värde och därmed skuldsättningen – som då inte kan beaktas för att kunna påverka den boendes utgifter”, säger han till Svenska Dagbladet där även finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) uttalar sig och upprepar att hon ser positivt på återinförandet av amorteringskraven.
“Människor riskerar att hamna i en extremt svår ekonomisk situation om man är högt belånad och det skulle inträffa ett prisfall på marknaden”.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.