Förra årets hyreshöjningar var de högsta på 30 år. Trots detta vill bostadsbolagen göra en favorit i repris.
Bostadsbolagen vill chockhöja hyrorna – igen
Mest läst i kategorin
Nu pågår förhandlingarna om nästa års hyreshöjningar och precis som förra året står parterna långt ifrån varandra.
I snitt vill landets hyresvärdar se höjningar på inget mindre än 10,5 procent – vilket skulle vara en katastrof för många av landets hyresgäster.
“Alla våra medlemmar är hårt pressade. Fastighetsägarna kommer från en otroligt framgångsrik period med låga räntor och höjda värden på fastigheter och nu säger man att hyresgästerna ska betala”, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren till SVT.
“Borde ha byggt buffert”
Han får medhåll av kollegan och förhandlingsstrategen Kristoffer Burstedt.
“Det har varit fantastiska förutsättningar att äga fastigheter och de har ingen akut ekonomisk kris på något sätt. De har också haft alla möjligheter att bygga upp en buffert för tuffare tider”, säger han till tidningen Mitt i.
Försämrat underhåll
Branschen menar dock att för låga hyreshöjningar i längden kommer att drabba hyresgästerna i form av försämrat fastighetsunderhåll.
“Det finns en stor oro bland mina medlemmar där mellan 80 och 90 procent är småföretagare som inte kunnat plocka ut någon lön från sin verksamhet”, säger Fastighetsägarnas vd Rikard Ljunggren till SVT.
Förra året höjdes hyrorna i genomsnitt med 4 procent – den största höjningen på 30 år, vilket Dagens PS har rapporterat om.
Motbudet fortfarande högt
För nästa år kräver Stockholms kommunala bostadsbolag en höjning på 7,8 procent. Ett orimligt krav, anser Hyresgästföreningen som har kontrat med ett motbud på 3,3 procent.
“Det är en mycket högre höjning än vad vi har sett de senaste åren, förutom i fjol då. Men vi ser också att kostnaderna för att bedriva fastigheter har ökat, det går inte att sticka under stolen med”, säger Kristoffer Burstedt.
Läs mer: Joakim fick landets högsta hyreshöjning – trots gaspriset – Dagens PS
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.