Det blir allt vanligare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand, men synen på när det är lämpligt varierar.
Bostadsägare oense om andrahandsuthyrning
Mest läst i kategorin
En ny rapport från Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, visar att bostadsrättsägare har delade åsikter om andrahandsuthyrning.
Nästan en tredjedel av de tillfrågade tycker det är okej att hyra ut sin bostad under en längre period, medan en fjärdedel tycker det är lämpligt endast för korttidsuthyrning.
Andrahandsmarknaden ökar
Andrahandsmarknaden för bostäder har ökat markant under det senaste året. Statistik från Qasa visar att antalet andrahandslägenheter i Stockholms län ökade med 26 procent jämfört med 2023.
Anledningen är ofta ekonomisk.
“Att vilja hyra ut lägenheten i andrahand kan bero på många anledningar, inte minst att dryga ut kassan”, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.
Senaste nytt
Föredrar långtidsuthyrning
SBC:s rapport visar att de flesta bostadsägare, 28 procent, tycker att det ska vara okej att hyra ut sin bostadsrätt om man hyr ut den i minst sex månader.
25 procent anser istället att det ska vara okej vid hyresperioder som är kortare än sex månader och 26 procent tycker att det ska vara okej oavsett längd.
Det finns också en liten minoritet på 5 procent som inte tycker att det ska vara okej överhuvudtaget.
Hyra ut utan tillstånd
För att hyra ut sin bostadsrätt krävs tillstånd från föreningen – något som inte alltid beviljas.
Rapporten visar att 8 procent har valt att hyra ut sin bostadsrätt i andrahand utan tillåtelse. Något som kan få konsekvenser, menar Therese af Jochnick.
“Om en bostadsrättsägare hyr ut utan tillåtelse kan rätten till lägenheten gå förlorad och bostadsrättsföreningen kan då säga upp bostadsrättshavaren. Dessutom kan grannsämjan och tryggheten försämras”, säger Therese.
Läs också:
JM: “Vi bygger fler bostäder 2024”. Dagens PS
Fem tips när ditt barn ska flytta hemifrån. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.