Dagens PS

Uppskov från skatten kan frigöra stora belopp

Uppskov
Uppskov på skatten efter bostadsförsäljning kan frigöra stora belopp. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 apr. 2022Publicerad: 01 apr. 2022

Att begära uppskov på skatten på din deklaration efter en bostadsförsäljning kan frigöra stora belopp – som ett ränte- och amorteringsfritt lån. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har blivit enklare och billigare att skjuta upp reavinstskatten på 22 procent från bostadsförsäljningar, sedan uppskovsräntan på 0,5 procent försvann den 1 januari 2021. Pengarna kan användas som ett ränte- och amorteringsfritt lån, för att till exempel göra investeringar i bostaden, enligt en artikel i Expressen.

“Vi såg en ökning av antalet begärda omprövningar vid deklarationen förra året”, säger skattesamordnaren Louise Hasselstad till Expressen.

Det gick även tidigare att skjuta upp vinstskatten, men uppskovsräntan innebar en kostnad på 5 000 kronor per år per miljon kronor av oskattad vinst, vilket gjorde att många betalade skatten direkt.

Under fjolåret såldes runt 290 000 bostäder, och de sex senaste åren rör det sig om 1,5 miljoner bostadsförsäljningar. 80 procent av dem skattades direkt, enligt Expressen.

Det går också att begära uppskov i efterhand, även om skatten redan betalats om du köpt en bostad senast året efter försäljningen.

Läs även: Uppskovsräntan slopas i januari 2021

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]