Försök att hålla huvudet kallt i bostadsrallyt för privatekonomins bästa, är rådet i Dagens Industri.
Tipset: Ha is i magen i bostadsrallyt
Mest läst i kategorin
Tidningen ser likheter mellan dagens skållheta bostadsmarknad och 2017.
Då som nu hade många bråttom att göra bostadsaffärer innan amorteringskravet infördes, och just är amorteringskravet som bekant pausati pandemin.
På samma sätt är det i dag, precis som 2017, stora skillnader mellan utgångspris och slutpris, det råder likartade rekordnivåer och samtidigt duggar anmälningarna om lockpriser tätt mot mäklare.
Undvik att bli desperat
“I ett sådant klimat är det lätt för den som letar boende att känna sig desperat, dras med i hetsiga budgivningar och pressa de privatekonomiska marginalerna. Det kan i stället vara nödvändigt att ta ett steg tillbaka och omvärdera sin situation, eller sina önskemål”, skriver Dagens Industris Jenny Petersson.
Hennes råd är bland annat att inte låsa fast sig vid ett specifikt område utan i stället bredda sitt sökområde för bostadsköpet.
Kolla även om det finns möjlighet att hitta ett arbetsrum i fastigheten som du redan bor i – om det är en större bostad med arbetsyta du är ute efter.
Glöm inte att ta med i bostadskalkylen om du blir sjuk eller arbetslös och får lägre inkomst, det kan annars slå tillbaka på dig hårt.
Fundera också på om du ska ha rörlig eller bunden ränta. De senaste två-tre åren har bundna bolån varit billigare, vilket är ovanligt men lika fullt ett faktum. Det kan vara bra att inte fundera för länge om du tänker binda räntan, tipsar Di-skribenten.
Läs även: FI-topp varnar för dyra bostadsköp »
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.