Styrelsen har ansvar för att inga person- eller egendomsskador sker under vinterhalvåret. Bristande tillsyn kan sluta med fängelse och höga skadeståndsanspråk. Här är några tips på hur bostadsrättsföreningen säkrar underhållet.
Snö och istappar kan bli föreningens mardröm
Mest läst i kategorin
Snö och vinter är lika med extra tidskrävande insatser för bostadsrättsföreningens styrelse. Klagomålen om bristande underhåll är vanligt från medlemmar och om olyckan är framme har styrelsen ett gemensamt ansvar, men föreningens ordförande kan dessutom bli ensamt ansvarig om exempelvis en person eller parkerad bil skadas av en fallande istapp, skriver Söderberg & Partners som tipsar om vad bostadsrättsföreningen bör tänka på vintertid.
Så länge det är minusgrader och snö är det ingen större fara på taket, men när snön börjar smälta ökar risken för olyckor.
Så ska föreningen agera!
I egenskap av fastighetsägare är det bostadsrättsföreningens skyldighet att se till så att gångvägar och trottoarer är trygga och framkomliga under vintern.
På samma sätt ska föreningen se till så att inga människor eller fordon skadas av snö, istappar eller isblock som rasar ner från fastigheten. Tänk på att istappar bildas när smältvattnet inte kan rinna undan som det borde, till exempel därför att hängrännor och stuprör är igensatta. Se därför till att avvattningen fungerar.
Förutom rätt försäkringsskydd är tipset att anlita och teckna avtal med plåtslagare som röjer taken från snö och is. Obs – ge dig inte på detta själv utan låt ett professionellt snöskottarlag utföra jobbet.
Spärra även av gångbanor och trottoarer om det finns risk för ras av istappar eller snö.
Tänk på att ni som bostadsrättsförening och fastighetsägare har ansvar för plåtslagarna på taket. Det är också viktigt att besiktning av taksäkerheten finns med i underhållsplanen från styrelsen, framgår det.
HSB Stockholm understryker i en annan artikel att bostadsrättsföreningen även har ansvar för sandning. Rådet är att sanda i tid så att folk exempelvis inte halkar och bryter benen på föreningens mark.
VD fälldes för pojkes död
I Styrelseguiden framhålls det att bostadsrättsföreningen kan ställas till ansvar straff- och skadeståndsrättsligt om den brister i tillsyn, enligt ordningslagen (1993:1617) Kap 3, 3 §. Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats skall utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor och liknande anordningar. Detta ska ske på sådant sätt att det inte därigenom uppkommer risk för att personer eller egendom kommer till skada, framhärdar lagen.
I början av januari 2002 fick en 14-årig pojke sätta livet till när en stor isklump föll ner från ett hustak på Drottninggatan i centrala Stockholm. Pojken avled på sjukhus av sina skador. I det uppmärksammade fallet fälldes drygt ett år senare vd:n för plåtslagarfirman för vållande till annans död. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.
Läs även: BRF-styrelsens ansvar vid snöröjning »
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.