Dagens PS

Håll råttorna borta - flyttar gärna in på hösten

Råtta, Fastighet
Fastighetsägarna tipsar om hur bostadsrättsägare och fastighetsägare kan hålla råttor borta från fastigheten. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 31 aug. 2020Publicerad: 31 aug. 2020

Höst och kallare temperaturer gör att råttorna gärna flyttar inomhus. Se därför till att råttsäkra fastigheten innan temperaturerna börjar sjunka. Fastighetsägarna tipsar om vad bostadsrättsföreningar och fastighetsägare kan göra för att hålla råttorna borta.

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Om råttorna kommer in i fastigheterna kan de ställa till med omfattande skador. Förutom att det är svårt att få ut dem när de väl bosatt sig kan de orsaka bland annat vattenskador, läckage och elavbrott till följd av söndergnagda ledningar”, säger Anni Carpelan, Utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Det finns mycket som bostadsrättföreningar och fastighetsägare kan göra för att hålla råttorna borta från fastigheten. Här är några exempel.

Se över vägar in i huset
Gå en husesyn och undersök var råttorna kan komma in i fastigheten. 20 millimeter är allt en råtta behöver för att ta sig in. Det är därför viktigt att det är tätt där kablar och rör kommer in i fastigheten. Gamla golvbrunnar som är torra och inte används är öppen väg för råttorna.

Sköt sophanteringen
Sophanteringen är en viktig faktor för om råttorna ska hitta mat eller inte. Minimera råttbesök genom att hålla rent i soprummet och se till att kärlen inte blir överfyllda. Se även till att locken kan stängas.

Rensa och röj utanför fastigheten
Råttor bor gärna i marken med buskar som extra skydd. De rör sig vanligtvis inom en radie på 25–30 meter. Om marken längs husväggarna hålls öppen då väljer kanske råttorna en annan plats att bo på. Undvik gärna klätterväxter längs fasaden.

Fakta om råttor:

  • Råttor kan klättra flera våningar upp på insidan av ett lodrätt avloppsrör.

 

  • I teorin kan ett råttpar under ett år ge upphov till 800–1000 nya individer.
ANNONS

 

  • Råttor kan hoppa en meter utan ansats.

 

Läs mer: Råttproblemen ökar i våra städer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]