I decennier har miljardärer världen över lockats av Londons luxuösa fastigheter. Nu hotas de påkostade fastighetsaffärerna och stadens rikaste invånare av sanktionerna mot Ryssland och nya lagar om penningtvätt, skriver Bloomberg.
Sanktioner och lagförslag om penningtvätt hotar Londons fastighetsaffärer
Mest läst i kategorin
Nya lagförslag mot penningtvätt
Förhållandet mellan London och rika investerare i fastighetsbranschen ställs allt mer på sin spets. Detta sedan den brittiska regeringen mobiliserat för nya lagförslag gällande penningtvätt, enligt Bloomberg.
Dessa ska i praktiken ge tillsynsmyndigheter mandat att identifiera fastighetsägare och undersöka deras välstånd. Som tillägg till det slår sanktionerna mot Ryssland hårt mot Londons rikaste invånare och deras brittiska investeringar.
En trend som riskerar att minska utländska miljardärers intresse för Londons fastigheter över tid enligt Bloomberg.
London bäst för exklusiva fastighetsaffärer
När fastighetsbyrån Knight Frank sammanställde sin rapport för utländska fastighetsköp under 2021 toppade den brittiska huvudstaden listan över de mest populära destinationerna för exklusiva fastighetsaffärer. Data som dock sammanställdes innan Ryssland invaderade Ukraina, skriver Bloomberg.
Viktigt i sammanhanget är också att vågen av ryska pengar började avta i styrka redan för tjugo år sedan när ryska oligarker försökte återinvestera kontanta byten från privatiserade statliga tillgångar i såväl västerländska företag och herrgårdar som fotbollslag.
Förvärv som genererade i att den brittiska huvudstaden gick under smeknamnet Londongrad.
Sedan dess har ryssarnas köpkraft försvagats. Detta som ett resultat av att rubeln kollapsade under 2014. Det menar Liam Bailey global forskningschef på Knight Frank som står bakom rapporten över de utländska fastighetsköpen.
“Om den ryska efterfrågan sjunker lägre på grund av den nuvarande krisen är det osannolikt att detta kommer att ha en betydande inverkan på marknadens resultat”, säger han enligt Bloomberg.
Fastighetsaffärer för 210 miljoner pund
Med Ryssland på vänt har de mest uppmärksammade fastighetsköpen på senare år dominerats av amerikaner. Däribland Ken Griffin, som under 2019 betalade närmare 95 miljoner pund för en georgisk herrgård nära Buckingham Palace.
Här bör även kinesiske Cheung Chung Kiu nämnas, som förvärvade ett hus i Knightsbridge för 210 miljoner pund under 2020.
I takt med att kriget mellan Ryssland och Ukraina trappas upp blir det nu allt mer angeläget för premiärminister Boris Johnson att driva igenom lagstiftningen för utländska fastighetsägare.
Detta för att sätta ytterligare press på den ryska eliten och slå ner på penningtvätt vilket kan komma att avskräcka köpare från andra stormakter som i likhet med Ryssland väljer sekretess framför transparens.
Bra tid för miljonärer
Med det sagt kan miljardärerna fortsatt sitta lugnt i båten om de är på väg till London. Detta tack vare en stadens rekordåterhämtning efter pandemin där priserna på lyxbostäder stigit kraftigt i kombination med låga räntor och en mer flexibel arbetsmiljö, enligt Knight Franks rapport.
Bloomberg Billionaires Index visar också att världens 500 rikaste människor adderade mer än en 1 biljon dollar till sina förmögenheter under 2021 – trots att pandemin rasade. En bra tid att vara miljardär är det alltjämt, enligt Bloomberg.
Läs även: Så slår kriget mot svenska bostadsägare
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.