Dagens PS

Så förbereder du dig inför en budgivning – fem tips

budgivning
Redo för budgivning i det som kan komma att bli ditt livs affär? (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 19 maj 2022Publicerad: 19 maj 2022

Står du i beredskap att köpa bostad eller redan inför en budgivning? Här bjuder vi på fem tips från investeraren Joanna Törngren Redebrant och fastighetsentreprenör Gösta Carlberg som hjälper dig navigera rätt i budgivningsdjungeln.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att köpa bostad är stort. Oavsett vilken tur i ordningen det är. Detsamma gäller för budgivningar som av förklarliga skäl kan vara både nervkittlande och lite läskiga, men i bästa fall avslutar din bostadsaffär.

För dig som står inför en budgivning och vill undvika de vanligaste fallgroparna har vi tagit hjälp av Joanna Törngren Redebrant grundare och vd för plattformen Nyfikna Investerare, som tillsammans med fastighetsentreprenör Gösta Carlberg skrivit boken ”Bli bostadsmiljonär – råd och tips för din bostadskarriär”. Här är deras fem bästa tips för en lyckad budgivning.

Budgivning

Var aktiv och buda stegvis, så visar du både mäklaren och övriga köpare att du menar allvar. (Bild: Pixabay)

Så förbereder du dig inför en budgivning – Fem tips

1. Bygg en strategi

Innan du ger dig in i en bostadsaffär är det klokt att bygga en strategi där du till att börja med räknar på hur mycket du har råd att betala vid en eventuell budgivning.

Det ger dig tydliga ramar att förhålla dig till, eftersom du inte vill hamna i ett läge där du passerar gränsen för vad du långsiktigt har råd att betala eller kan stå för.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

2. Håll dig till din budget

Hur mycket är objektet, i det här fallet en potentiell bostad värd för dig? Bara för att du har ett visst låneutrymme betyder det inte att du “måste” utnyttja hela summan.

ANNONS

Möjligheten finns ju att du kan få loss ett minst lika fint objekt utan att maximera din belåningsgrad. Håll dig till din budget så undviker du att ryckas med av känslor i stundens hetta.

3. Buda stegvis

När budgivningen är igång är det strategiskt smart att vara snabb och höja direkt med till exempel 25 000 kronor varje gång det läggs ett nytt bud. På så vis slipper du betala för mycket om du vinner budgivningen.

Att buda stegvis visar också både mäklaren och konkurrerande köpare att du inte tvekar, vilket är psykologiskt viktigt och kan skrämma bort andra budgivare.

4.Visa framfötterna

Bostadsmarknaden sover aldrig. Att det inte dyker upp något bud på ditt drömhus behöver inte innebära att det inte pågår diskussioner bakom kulisserna som kan generera i en försäljning.

Sitt inte inte hemma och vänta framför Hemnet. Var tvärtom aktiv och tveka inte inför att ta kontakt med säljaren till din drömbostad.

5. Ha dina tillgångar klara

För att din bostadsaffär slutgiltigt ska gå i lås är det viktigt att du har pengar på kontot till insatsen och ett lånelöfte klart. Det ökar också dina chanser att vinna en budgivning och snabbt ro affären i hamn.

ANNONS

Att redan innan köpet ha kontanter och lån redo gör dig även mer attraktiv som köpare eftersom du i princip skulle kunna skriva kontrakt redan på visningen.

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Prioritera rätt och undvik stress

Läs även: Investeraren tipsar: Så tar du dig in på bostadsmarknaden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]