Bostadsmarknaden är mitt uppe i en kollaps och bostadsbyggandet rasar – något som ser ut att bli permanent då priserna faller samtidigt som byggkostnaderna ökar, enligt en ny rapport från byggbolaget Veidekke.
Ny rapport: Kollaps i bostadsbyggande är permanent
Mest läst i kategorin
Fastighetsvärlden uppmärksammar Veidekkes nya rapport i serien Samhällsbyggnadssektorn i Sverige och skriver att krisen för bostadsbyggandet är allvarligare än man tidigare trott.
Tidigare rapporter har visat en osäkerhet om hur djup krisen är, men nu är det entydigt att bostadsbyggandet har kollapsat.
“Fastighetsbolagen pressas nu från två håll. Hyressystemet gör att man inte kan kompensera sig för kostnadsökningar. Det leder till värdefall som urholkar bolagens balansräkningar. Därmed pausar man planerade projekt. Dessutom är eran med billigt kapital historia, något som förändrar villkoren i grunden”, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke i en kommentar enligt Fastighetsvärlden.
Senast det var så här illa för bostadsbyggandet i Sverige var under 1990-talskrisen då bostadsbyggandet föll från cirka 65 000 bostäder per år 1991 till 11 000 bostäder 1995. Nu ser fallet ut att bli från 67 000 påbörjade bostäder till cirka 25 000 under 2024.
“Det verkligt allvarliga är att all tillgänglig data tyder på att nedgången kommer att bli långvarig. Därmed riskerar kollapsen på bostadsmarknaden övergå i en långvarig samhällsbyggnadskris som hotar det gröna industriskiftet i norr och arbetsmarknaden i Sveriges storstadsregioner”, säger Lennart Weiss enligt Fastighetsvärlden.
Läs mer: Byggföretagens becksvarta prognos – “bottenkänning”
Läs även: Fortsatt kollaps: Bostadspriserna rasar 25 procent
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.