Boende avslöjade den misstänkta svindeln – som kan handla om uppemot 15 miljoner kronor – i det ombildade miljonprogramområdet i Sollentuna utanför Stockholm.
Misstänkt miljonplundring i bostadsrättsförening
Mest läst i kategorin
“Det handlar om girighet. Att tjäna pengar på andras bekostnad. Det är samma mentalitet som när man rånar en bank”, säger en av de boende, som vill vara anonym, till Hem & Hyra som berättar om skandalen.
Enligt tidningen är det en bostadsrättsförening med omkring 150 lägenheter som utsatts för plundringen.
Fastigheten som uppges ha varit föremål för omfattande förskingring såldes av allmännyttiga Sollentunahem för 265 miljoner kronor. Även ombildningskonsulten Restate ska ha tagit ut jättesummor i arvode – som nu ifrågasätts – i samband med ombildningen.
Allt medan de tidigare hyresgästerna misstänks ha förlorat miljoner.
Går inte att “sopa under mattan”
“Det är en så stor bedrägerihärva. Den näst största någonsin, som gäller en svensk bostadsrättsförening. Nummer två efter ett känt fall i Malmö. Det kan man inte sopa under mattan”, säger en medlem i bostadsrättsföreningen till Hem & Hyra, som berättar att härvan tog fart efter misstankar om misskötsel.
Lägenheter ska ha sålts till underpris, samtidigt som en tidigare ledamot i den i dag avsatta styrelsen anklagats för att ha missbrukat sin förtroendeställning.
Den nya styrelsen uppmärksammades på de misstänkta oegentligheterna och inledde en granskning med hjälp av en advokatbyrå, utsedd av Bolagsverket.
Skadan går inte att överblicka
Enligt Hem & Hyra, som tagit del av advokatbyråns granskning, är rådet att föreningens medlemmar gör en polisanmälan om det som hänt.
“Den ekonomiska skadan kan inte överblickas”, heter det.
Och:
“Det rör sig om avsevärda belopp”.
Bostadsrättsföreningen uppmanas även att anlita en advokat, specialiserad på den här typen av skadeståndsprocesser.
Det talas om att föreningen kan ha plundrats på “mellan 10 och 15 miljoner kronor”.
Utpekad vd: Inga kommentarer
Ombildningsföretaget Restate som haft hand om affären vill inte kommentera uppgifterna om oskäliga mångmiljonarvoden.
“Vi kommer inte kommentera det som är mellan oss och föreningen. Vi hade ett uppdrag att hjälpa föreningen att ombilda och det har vi ju gjort. Mer än det kommer jag inte kommentera”, är beskedet från vd:n.
Ombildningskonsulten Restate har enligt Hem & Hyra flera anmälningar på sig till Konsumentverket.
Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, säger till Hem & Hyra att de stora pengar som är i omlopp i samband med ombildningar skapar “ett incitament för vissa att sko sig själva”.
När en styrelse i en bostadsrättsförening orsakar ekonomisk skada för medlemmarna kan det vara grund för skadeståndskrav, betonar även chefsåklagaren vid Riksenheten mot korruption i artikeln.
Läs även: Dubbelsmäll hotar bostadsrättsföreningar »
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.