Högre räntor på bostaden pressar allt fler. En konsekvens är att alltfler överger sin bank och jagar lägre ränta hos konkurrenter, enligt en sammanställning från Ordna bolån.
Kunderna flyr storbanker för lägre ränta
Mest läst i kategorin
I april 2023 fick bolånetagare betala i snitt 4,06 procent i boränta för ett nytt bolån.
I november 2021, ett och ett halvt år tidigare, var snitträntan 1,38 procent.
Ett av resultaten är att alltfler nu överger sin tidigare bank och letar lägre ränta hos konkurrenter, skriver SvD.
”Aktörer som under en längre period haft lägre boränta, har också tagit flest nya marknadsandelar. Prissätter man sig fel är det i dag mycket känsliga konsumenter som tittar sig omkring efter alternativ, säger Hemad Razavi, vd för Ordna bolån som undersökt kundflykten.
De växer mest med lägre ränta
Det handlar främst om statliga SBAB som haft lägst boränta bland de större bankerna de senaste månaderna och också tog i särklass mest marknadsandelar under april.
”SBAB:s tillväxt på nästan två miljarder i en marknad som krymper något, är imponerande. SBAB är omtyckta och statligt ägda – tröskeln att ta steget över är mindre. Kommentarer från politiskt håll kan också ha gynnat dem”, säger Hemad Razavi.
De traditionella storbankerna krymper något och fortsatte göra det under april. Förutom Handelsbanken har de tre andra storbankerna legat högt i räntenivå.
”Nordea som har legat högt i pris i april straffas nu från konsumenternas sida med en blygsam tillväxt”, säger Hemad Razavi.
Senaste nytt
”Fortsätter växa”
Hos Nordea protesterar man mot dock mot den bilden.
”I en marknad med negativ tillväxt fortsatte Nordea växa i april och hittills i år har Nordea tagit 32 procent av tillväxten. Vi kan konstatera att fler väljer Nordea som bank och lockas av vårt attraktiva helhetserbjudande”, säger Hugo Laigar, presskommunikatör hos Nordea, till SvD.
Minskar rejält
Compricers sparekonom Christina Sahlberg påpekar att ökningen av nya bolån minskar rejält. I april minskade den totala tillväxttakten, där bostadslån ingår, till hushåll för tolfte månaden i rad, enligt SCB.
”Konkurrensen är stenhård, bankerna är måna om att ha kvar oss, och vill ha nya kunder. Å andra sidan är det många som är högt belånade – och har högre levnadskostnader på grund av inflationen. Sammantaget gör det att bankerna säger nej till fler ansökningar och även till fler som vill flytta sitt bolån”, säger Sahlberg.
Hennes råd till bolånekunder är att inte acceptera sin banks räntor rakt av.
”Kolla på din banks genomsnittsränta och kontakta dem och be om en bättre rabatt än den du har. Du kan förbereda dig genom att titta på alla bankers snittränta som finns samlade”, råder hon.
Läs även: Så många miljarder betalar hushållen 2023 – bara i ränta
Läs även: Bostadsministern sågar regelverken kring byggandet
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.