De allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm har strandat årets hyresförhandlingar på rekordhöga nivåer, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.
Hyresförhandlingar strandade: "Rekordhöga nivåer"
Mest läst i kategorin
Stockholms allmännyttiga bostadsbolag strandar hyresförhandlingarna med krav på 8,7 procent i hyreshöjning.
Förhandlingarna inleddes i oktober med ett yrkande på 9 procent.
Parterna har stått mycket långt ifrån varandra och nu väljer Familjebostäder, Svenska bostäder och Stockholmshem att lämna förhandlingarna och hänskjuta frågan till parternas gemensamma tvistlösningsorgan, Hyresmarknadskommittén, skriver Hyresgästföreningen om tvisten som totalt berör cirka 77 000 lägenheter.
Sista budet
I veckan strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Stockholms tre största allmännyttiga bostadsbolag.
Bolagens sista bud var 8,7 procent mot Hyresgästföreningens bud med ett genomsnitt på 2,8 procent.
Stockholms allmännyttor är några av landets största och mest välmående bostadsbolag och för att möta den pågående krisen med höga elpriser kommer de att få tiotals miljoner i statliga subventioner, hävdar hyresgästföreningen.
“Trepartsöverenskommelsen tydliggör vilka faktorer förhandlingarna ska röra sig kring och att det ska resultera i hyror som är långsiktigt hållbara för båda parter. Det är en överenskommelse som vi har förhållit oss till hela vägen. Bland annat utifrån den är bolagens krav helt orimliga”, säger Jonas Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Stockholmshem.
“Borde ta ansvar”
“Vi hade förväntat oss att allmännyttorna skulle ta sitt ansvar i det svåra samhällsläge vi befinner oss i. I stället är de beredda att vrida upp en inflationsspiral och sänka hyresgästernas privatekonomi”, säger Yngve Sundblad, ordförande för förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder.
“Med den privata hyresvärden Balder har vi kunnat ha en mer konstruktiv förhandling som landat i en överenskommelse på i genomsnitt 3,25 procent hyreshöjning. Det är en märklig värld när börsnoterade bolag är beredda att ta mer samhällsansvar än de allmännyttiga”, säger Adam Hillawi, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen gentemot Familjebostäder.
Läs även: Nästa år kan hyrorna i Stockholm höjas med 9,5 procent
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.