I en jämförelse med uppstickarna på bolånemarknaden är storbankernas rörliga boräntor närmast oförskämt höga. Fler väntas byta bank.
Här hittar du låga boräntor – glöm storbankerna
Mest läst i kategorin
Storbankerna hade inga problem att höja sina boräntor när Riksbanken tidigare höjda styrräntan för att tämja en skenande inflation.
Lika snabba på pucken har inte storbankerna varit med att sänka räntorna när styrräntan nu är lägre. Visserligen har bankerna skuggat Riksbankens sänkningar, men inte mer än så.
Storbankerna tar inte ut svängarna
I stort sett har bankjättarna – SEB Nordea, Swedbank och Handelsbanken – sänkt de rörliga boräntorna med 1,25 procentenheter i år, det vill säga i samma utsträckning som Riksbanken justerat ned den vägledande styrräntan.
Det skriver Svenska Dagbladet.
Det är alltså inte så att bankpalatsens agerande får någon att direkt jubla och slå klackarna i taket. Men en glädjande nyhet är att det utlöst en sund konkurrens på bolånemarknaden och en granskning som SvD gjort visar att nischaktörerna erbjuder avsevärt lägre räntor än sina betydligt större rivaler.
Senaste nytt
Bankjättarna tappar marginaler
“De aktörer som har stor inlåning har tidigare haft fördelar av det och nu ser vi en utjämning i takt med att inlåningsmarginalerna sjunker”, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån på Landshypotek, till tidningen.
Den förändrade bilen på bolånemarknaden har skett relativt snabbt, det ser annorlunda ut nu än för ett år sedan då de rörliga boräntorna var ungefär lika höga oavsett bank, stor eller mindre.
Och särskilt under hösten har utmanarna till storbankerna flyttat fram sina positioner där tre av fyra storbanker, enligt senaste inrapporterade snitträntorna, utmärker sig med de dyraste bolånen.
Missa inte: Bolån – här är långivarna med bäst bolåneränta Realtid
Experten: Tror att fler byter bank
“Det är väldigt stora skillnader just nu och jag tror att det kommer att leda till större rörlighet mellan banker. Att fler väljer att byta bank”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på privatekonomisajten Compricer, till SvD som sammanställt en lista över aktörernas genomsnittsräntor.
Bäst erbjudande har Landshypotek och Stabelo, 3,34 procent på rörliga bolån.
SEB är den storbank som ligger bäst till av sina gelikar, i mitten på listan, och försöker locka bolånekunder med en rörlig ränta på 3,65 procent, men Wallenbergarnas bank blir omkörd av Danske Bank, SBAB, Ikano Bank och Ica-banken – som helt enkelt har bättre erbjudanden.
Nordea, Swedbank och Handelsbanken dyrast
De högsta rörliga boräntorna i ligan har Nordea, Swedbank och Handelsbanken enligt sammanställningen för november.
Länsförsäkringar, Skandia och Hypoteket har alla mer tacksamma, rörliga boräntor än den ovan nämnda storbankstrojkan.
Uppstickare berättar i artikeln att deras lägre rörliga boräntor sätter avtryck, det märks ett klart ökat kundintresse.
Swedbank vill inte uttala sig
Experter brukar råda kunder där storbankerna är kör i vägg och inte vill förhandla om en lägre boränta att helt sonika byta bank.
Kanske är det hög tid att fundera över det.
Swedbank får frågan i SvD varför kunderna ska acceptera så mycket högre ränta än hos nischbankerna.
“Vi uttalar oss inte om våra konkurrenters tjänster eller prissättning”, svarar Charlotte Nilsson, pressansvarig på Swedbank, i en skriftlig kommentar.
Läs även: Ny lag: “Fler vågar binda sina bolån” Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.