Bundna bolåneräntor påverkas mer av det allmänna ränteläget, eftersom det påverkar bankernas finansieringskostnader. Och det allmänna ränteläget påverkas i sin tur i hög utsträckning av vad den amerikanska centralbanken gör.
Frida Bratt: Nu kan vi se vändningen för bundna bolåneräntor
Mest läst i kategorin
Där tyder väldigt mycket på att räntetoppen är nådd, vilket alltså får betydelse för svenskarnas bundna bolåneräntor.
Räntan höjdes i slutet av september
Tittar vi på snitträntorna för oktober kan vi se att de rörliga räntorna steg något jämfört med september. Riksbanken höjde styrräntan mot slutet av september, vilket fick genomslag på bolåneräntorna. Ökningarna är dock förhållandevis beskedliga, vilket kan förklaras av att många banker och bolåneinstitut tagit ut den då väntade septemberhöjningen i förväg.
Snitträntor oktober: (3 mån)
Skandia: 4,54 %
Ikano Bank: 4,72 %
Handelsbanken: 4,72 %
Danske Bank: 4,73 %
Landshypotek: 4,74 %
SEB: 4,76 %
Swedbank: 4,77 %
Länsförsäkringar: 4,82 %
Hypoteket: 4,85 %
SBAB: 4,88 %
Nordea: 4,90 %
Stabelo: 4,94 %
Skandia: 4,54 %
Ikano Bank: 4,72 %
Handelsbanken: 4,72 %
Danske Bank: 4,73 %
Landshypotek: 4,74 %
SEB: 4,76 %
Swedbank: 4,77 %
Länsförsäkringar: 4,82 %
Hypoteket: 4,85 %
SBAB: 4,88 %
Nordea: 4,90 %
Stabelo: 4,94 %
Källa: Compricer, snitträntor i oktober
Man kan konstatera att det är lite ”upp och nedvända-världen” jämfört med hur det såg ut när räntorna var låga. Då erbjöd nya spelare, bolåneutmanare, betydligt lägre ränta än de stora spelarna, men så ser det inte riktigt ut längre. Skandiabanken ligger bäst till i oktober, men näst bäst ligger Handelsbanken med en snittränta på 4,61 procent. Sedan kommer Danske Bank och Nordea.
Tuffare för mindre banker
Utmanarna har fått det tuffare i högränteläget, samtidigt som storbankerna har muskler att tumma på marginalerna för att hävda sig i konkurrensen. För konkurrensen har ökat när hushållen lånar allt mindre och man måste slåss mer om bolånekunderna. Med det sagt, så är det tydligt att storbankerna kan ta igen lägre bolånemarginaler med högre intjäning på inlåningen, det vill säga på sparkontona.
Tips:
Nu kan vi se vändningen för bundna bolåneräntor, i och med att räntetoppen tycks vara här för de stora centralbankerna. Det är bra att veta om man nu skulle fundera på att binda.
Det är dock svårt att generellt sett argumentera för bunden bolåneränta just nu. Den absoluta merparten av räntehöjningarna är gjorda och vi kommer att få se räntesänkningar, kanske redan under andra halvan av 2024.
Konkurrensen ger läge för kunderna
Konkurrensen mellan bolåneinstituten har ökat – utnyttja det! Låntagarna blir färre i högränteläget och på den svala bostadsmarknaden. Det gör bankerna mer förhandlingsvilliga för att locka och behålla kunder. Visst har bolåneräntorna ökat kraftigt, men man ska inte betala mer än man behöver.
Se snitträntorna som en utgångspunkt eller en riktlinje vilken ränta du ska sikta på. Har du ett stort lån, men är en stabil kund så ger du banken god intjäning – och bör därför få en ränta bättre än snittet.
Snart kommer det bli krav på att bankerna kommer att behöva ge ut amorteringsunderlag digitalt – ett effektivt verktyg i förhandlingen.
Läs även: Knäcken: Så höga räntor klarar hushållen (Dagens PS)
Läs även: Fler hushåll tar höjd för kärvare tider (Dagens PS)
Sparekonom på Nordnet med bakgrund som journalist och krönikör.
Sparekonom på Nordnet med bakgrund som journalist och krönikör.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.