“Startlån för unga bostadsköpare är plåster på ett benbrott. Grundproblemet är de skyhöga bostadspriserna”, anser chefsekonom.
Förslag på startlån får svidande kritik
Mest läst i kategorin
Som Dagens PS har berättat har betänkandet om startlån för unga förstagångsköpare nu lämnats till regeringen.
Utredaren föreslår att staten går in som garant till 10 procent av bolånen.
“Vi vet att det är många i dag som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Regeringen har sett ett behov av åtgärder som underlättar inträdet inte bara på hyresmarknaden utan också den ägda bostadsmarknaden. Här skulle ett startlån kunna vara en lämplig sådan åtgärd”, säger bostadsminister Johan Danielsson (S).
Kravet: Bygg fler hyresrätter till rimliga boendekostnader
Det förslag som utredningen presenterat för regeringen ska ut på en remissrunda, men Hyresgästföreningen dömer ut det redan nu:
“Startlån för unga bostadsköpare är plåster på ett benbrott. Grundproblemet är de skyhöga bostadspriserna. Vill man göra något åt trösklarna in på bostadsmarknaden så finns det bara en väg, och det är att bygga bort bristen med hyresrätter folk har råd att bo i. På en marknad i balans kommer priserna på den ägda marknaden också att stabilisera sig och anpassas till folks inkomster. Det finns inga genvägar”, säger Martin Hofverberg, chefekonom Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.
Ett startlån av den här typen riskerar enligt Hyresgästföreningen “att hamna i byggföretagens fickor”.
Det visar den granskning som Hyresgästföreningen gjort av motsvarande stöd som finns i Norge, i Australien, Storbritannien och Kanada.
Stockholms handelskammare välkomnar förslaget på sänkt kontantinsats i betänkandet, från 15 till 5 procent, för förstagångsköpare.
“Det är mycket välkommet att det nu läggs ett skarpt förslag om en lägre kontantinsats. Vi vet att ett av de största hindren för unga att komma in på bostadsmarknadens är kravet på en hög egen kontantinsats. Med stigande bostadspriser tar det allt längre att spara ihop, vilket stänger ute flera grupper från att förvärva sitt boende”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i en kommentar.
“Amorteringskravet elefanten i rummet”
Flera bedömare som SvD talat med anser dock att det största hindret för unga att komma in på bostadsmarknaden kvarstår, det vill säga amorteringskravet.
“Amorteringskravet är elefanten i rummet. Det är det största hindret för att komma in på den köpta bostadsmarknaden, men utredningen hade inte i uppdrag att titta på det”, säger exempelvis Sofia Ljungdahl, vd på bostadsbolaget Obos Nya hem, till tidningen.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.