Sedan pandemin har ansökningarna om bostadsbidrag blivit 20 procent färre – på Försäkringskassan har man olika teorier om vad det kan bero på.
Färre söker bostadsbidrag – därför vänder trenden
Mest läst i kategorin
Höga räntor, dyrare mat, skenande elpriser och höjda hyror har påverkat många svenskar det senaste året.
Trots detta har ansökningarna om bostadsbidrag inte blivit fler. Tvärtom har antalet minskat med 20 procent sedan pandemin, då behovet var särskilt stort.
Under det första halvåret 2020 inkom nästan 150 000 ansökningar om bostadsbidrag till Försäkringskassan, att jämföra med samma period 2023, då endast 118 578 ansökningar inkom.
Det rapporterar TT.
“Vi har själva ställt oss frågan om varför, vi ser ju tendensen”, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef för bidragsförmåner, till Svenska Dagbladet.
En förklaring kan vara att gränsen för vad man får tjäna för att få ansöka om bostadsbidrag är låg. Samtidigt har lönerna ökat.
För att få bostadsbidrag som ensamstående får man inte tjäna mer än 150 000 kronor per år. För sammanboende ligger taket på 75 000 kronor om året, per person.
“Även om man har det svårt ekonomiskt kan man därför ligga över inkomstgränsen för att söka bostadsbidrag”, säger Jenny Cederborg.
Det kan vara svårt att uppskatta sin inkomst, till exempel om man har flera jobb eller timanställning.
Fyller man i fel inkomstuppgifter blir man återbetalningsskyldig – förra året blev 79 000 hushåll återbetalningsskyldiga – vilket kan avskräcka från att ansöka.
“Vi vet att det finns ett visst underutnyttjande av bostadsbidraget. Det finns de som skulle ha rätt till stöd men som väljer att inte söka just för att man är rädd för att hamna i skuld”, Jenny Cederborg.
Läs även:
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.