Dagens PS

Experten om rekordhöga hyreskraven: "Larvigt"

Hyres
Fastighetsprofessorn Hans Lind anser att hyreslagstiftningen måste bli tydligare. Arkivbild. (Foto: MICKAN MÖRK/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Privata hyresvärdar i Stockholms län och Gotland vill chockhöja hyran – igen. Oseriöst, anser fastighetsprofessor Hans Lind: “Det är larvigt, när man vet att lönerna inte har stigit särskilt mycket.”

ANNONS

Mest läst i kategorin

För 2024 krävde fastighetsägarna en hyreshöjning med tolv procent. Men efter förhandlingar landade hyreshöjningen i genomsnitt på fem procent runt om i landet, vilket var den största höjningen på över 30 år, för andra året i rad.

Och redan nu har branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm gått ut och krävt att hyran höjs med upp till 15,4 procent från och med nästa år.

“Jag tycker inte att man är seriös om man vill höja så mycket”, fortsätter Hans Lind, pensionerad professor i fastighetsekonomi.

“Hade de sagt tio procent, kanske de hade fått lite större tyngd under medlingen. Men det här är bara dumheter.”

Tydligare lagstiftning

Kravet berör cirka 60 000 lägenheter i Stockholms län och på Gotland. Motiveringen är att hyresvärdarna har fått ökade kostnader i spåren av stigande räntor.

Men enligt Louis Landeman, chef för kreditanalysen på Danske Bank – går det bättre för fastighetsbolagen i nuläget, enligt halvårsrapporterna.

“Det går bättre i år än tidigare. Inflationen har ju kommit ner lite och finansieringssituationen har också förbättrats ganska mycket.”

Visserligen har de fortsatt höga räntekostnader, men till exempel fastighetsbolagen Rikshem, Castellum och Balder har alla rejält högre intäkter och i flera fall stigande vinster.

ANNONS

Enligt Hans Lind måste det bli tydligare i hyreslagstiftningen vilka faktorer som ska spela in – när hyran sätts och vad som ska väga tyngst. Om det till exempel är lönerna, räntan eller energipriserna.

“Om man tar hänsyn till räntan, då ska man göra det både när den går upp och ner”, säger Hans Lind.

“Nu är systemet konstruerat som att det ska vara kollektiva förhandlingar, utan någon sorts statlig vägledning.”

ANNONS

Senaste nytt

“Lönar sig att överdriva”

I dagsläget hamnar hyreshöjningarna oftast i mitten av det som parterna begär, beskriver Hans Lind.

“Medlarna är ofta inte så kunniga, och då tenderar de att lägga sig mittemellan. Så det lönar sig att överdriva och ta till mer.”

Hans Lind själv anser att det är löneutvecklingen som bör styra hyreshöjningarna.

“Jag tycker att staten ska sätta ner foten, och säga att hyrorna ska följa lönerna. Sen kan man lämna öppet för vissa undantag i speciella situationer.”

Det faktum att det inte finns några tydliga riktlinjer beror enligt Hans Lind på att det inte har behövts tidigare.

ANNONS

“När vi hade två procent inflation så var det här inget problem. Och jag tror inte att politiker är särskilt bra på att lösa problem som ännu inte uppkommit.”

KARIN RADER/TT

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]