Dagens PS

Dyrare bygga hus än vad det är värt när det är klart

hus fastighet
Lego är inte gratis, men kräver varken dyr tomtmark från kommunen, höga materialkostnader eller saftiga låneräntor. Foto: Phil Hearing.
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 01 mars 2023Publicerad: 01 mars 2023

Det är riktiga skräcksiffror. Prisfallet på bostäder och de höga byggkostnaderna har gjort att man nu förlorar pengar för varje hus man bygger. Och det är ingen liten förlust.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Fastigheter

Fastighetsexperten: ”Vi kommer se stigande priser på fastighetsmarknaden"

08 nov. 2024

I byggbranschen finns en kvot som kallas Tobin Q. Det är förhållandet mellan marknadsvärdet och det investerat byggkapital. I åratal har man kunnat bygga dyra hus eftersom fastigheterna stiger i värde varje år. Då kan man vara säker på att dra in mer pengar än vad man investerar.

Och det har lett till en byggboom.

Men så är det inte nu. För att det nybyggda huset ska vara värt att bygga huset måste Tobin Q vara över 1. Men nu är Tobin Q nere på 0,76.

MISSA INTE: Nya dråpslaget: Medelinkomsttagare riskerar sänkt pension 

Dyrt bygga hus

Det innebär att byggjättarna förlorar pengar för varje nytt hus som är färdigt. Tobin Q-värdet har trillat efter att priset på bostäder fallit drastiskt under året i takt med att det blivit allt dyrare att ta nya lån.

Dessutom har kriget i Ukraina inneburit höjda omkostnader kopplade till nybyggnationer. Det berättar Svenska Dagbladet som intervjuat Stefan Timan, affärsområdeschef för fastighetsförsäljning vid Svefa. Han kallar kombinationen av sjunkande priser och stigande drifts- och kapitalkostnader som ”ett spett i motorn”:

“Nu börjar det också handla om varsel. Jag tillhör dem som tror att det kommer att bli värre, att det blir tufft för nyproduktionen. Kalkylerna går helt enkelt inte ihop”, säger han till tidningen.

Nu kommer det alltså bli dyrare att bygga och att ta lån för att bygga. Därför minskar byggandet.

ANNONS

Tidningen beskriver också en diskripans mellan bostadsrätter och hyreshus som byggs, när det gäller finansieringen:

“För bostadsrätter måste bolagen sälja en stor del förhands så att bostadsrättsprojektet får lån främst under byggtiden. För hyresrätter handlar det om mycket långsiktig finansiering – tills bolagen hittar köpare som tror tillräckligt mycket på mycket på decennier av avkastning för att våga köpa hyreshuset”, skriver tidningen.

När lågkonjunkturen nu slår till hoppas man att det åtminstone innebär billigare material och arbetskraft. Dessutom skulle det kunna innebära billigare tomtmark från kommunerna.

ANNONS

Senaste nytt

Läs mer om fastighetsmarknaden:

Nu kommer varslen inom industrin

Byggkrisen i Sverige kommer bli värre innan det blir bättre 

Gardell: ”Dra åt svångrämmen” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS