Experter ser stora risker med spekulationen på skenande markpriser.
Det kan få bubblan att spricka
Mest läst i kategorin
Med många nya aktörer trodde politikerna att effekten skulle bli lägre byggkostnader och billigare bostäder.
Det konstaterar Dagens Industri och uppger att det dess värre inte gick som planerat, “resultatet blev det motsatta”, markpriserna har skenat i väg och byggföretag har dragit sig ur.
“På bara tre år år, från 2013 till 2016, har intäkterna för stadens markförsäljningar ökat från 255 miljoner kronor till 4,2 miljarder, en uppgång med 1.563 procent”, skriver tidningen, som uppger att även i Uppsala rusar markpriserna.
Men när det gäller Stockholm beskriver experter som uttalar sig i artikeln utvecklingen som “en uppblåst spekulationsbubbla”.
Och JM, en av storbolagen i branschen, har helt sonika låtit bli att ge sig in i leken.
“När jag ser listan på de aktörer som köpt marken så är det många jag aldrig hört talas om”, säger Johan Skoglund, vd på JM, till Di, som berättar att det råder en boom bland antalet nya aktörer i branschen och att antalet bostadsutvecklare tiodubblats på bara ett par år.
Även NCC är återhållsam att kasta sig in i den här typen av bräckliga projekt, framgår det.
Alla nya aktörer har, enligt en expert, Magnus Meyer, vd för analysföretaget WSP, “eldat på marknaden”, säger han i artikeln.
“Många började från noll och har snabbt velat få in projekt i sina portföljer, vilket gjort att de ofta varit aggressiva i sin prissättning när de köpt mark eller fastigheter som kan utvecklas”.
En annan expert, Ted Lindqvist, vd på fastighetsanalysbolaget Evidens, pratar om en “huggsexa” och att riskvilliga aktörer slår ut mer försiktiga konkurrenter.
Den stora frågan nu är om bostadsköpare – som tidigare – är beredda att betala för de uppdrivna markpriserna; om så inte är fallet väntas kalkylerna rasa ihop och spekulationsbubblan är ett faktum.
“Det är klart att även vi har en oro för vad som händer om det vänder. Det är ju ett jätteåtagande man har som byggherre, och om man inte blir av med sina lägenheter är det otroligt tufft att klara den ekonomin”, säger Håkan Falk på Stockholms stad till Di och tillägger att det är rädslan för konkurs som skrämmer; att stå där “med halvfärdiga hus”, som han säger.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.