Dagens PS

Bostads-experten: "Värre än andra världskriget"

experten
"The window of opportunity". Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 26 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

Experten är bekymrad över jätteraset för nybyggda bostäder. Läget är värre än på 81 år, menar docent Jan Jörnmark.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag har svårt att se något läge på bostadsmarknaden sedan hyresregleringen trädde i kraft 1942 där det har varit så bekymmersamt som nu”, säger docent Jan Jörnmark om raset för bostadsbyggandet till Dagens Nyheter.

Under andra världskriget byggdes betydligt många fler bostäder än nu. Detta trots att befolkningen var nästan hälften så stor  – 6 miljoner invånare. Nu är befolkningen över 10,5 miljoner. Ändå har bostadsbyggandet fallit till hälften – bara 33 000 bostäder per år, om Boverkets senaste prognos för 2023 slår in.

ANNONS

Jämförelsevis var 30talet en guldålder för bostadsbyggande, menar docenten.

MISSA INTE: Han betalar 35 000 i ränta – varje månad

“Vi hade en väl fungerande bostadsmarknad. Vi fick en räntenedgång efter depressionen i början av decenniet, vi fick ett starkt bostadsbyggande och det existerade ingen bostadsbrist egentligen”, säger experten till DN.

Det var inte kåkstäder som byggdes. 30talets bostäder hade rinnande vatten och el  – på de flesta vis moderna hem.

Experten: Värsta sedan 1942

1942 reglerades prissättningen på en rad områden. Men när marknaderna åter fick kontrollen för priserna efter kriget så fortsatte hyresregleringen, och det är därför hyrorna på svenska bostadsmarknaden är lägre än i många andra länder.

Eftersom hyrorna är låga även på attraktiva bostäder, bildas långa bostadsköer. Har man väl fått ett attraktivt hyreskontrakt i Stockholms innerstad exempelvis, så sitter det långt inne att säga upp det.

ANNONS

Men många har ingenstans att bo och det är ett problem.

ANNONS

Senaste nytt

Rinkeby, Angered, Tensta

De generella subventionerna för att bygga hus, som innebar att man under 70talet och 80talet byggde så många hus att de stod tomma i många miljonkvarter som Angered och Rinkeby. På 90-talet försvann byggsubventioerna och bostadsbyggandet dök.

Att underlätta för de som söker sin första bostad vinner inga val. De flesta väljare har sitt på det torra. Därför lägger man mer resurser för att dalta med husägare än reformer som skulle kunna leda till nybyggen, menar Jörnmark.

Tyvärr innebär det att nyblivna lärare, sjuksköterskor och poliser har svårt att hitta någonstans att bo i storstadsregionerna. Lönen räcker inte till nybyggeshyrorna, men kötiderna räcker inte till lägenheter i närheten av jobben.

“Alldeles klart så har barriärerna växt på alla delar av bostadsmarknaden”, säger docenten.

Socialbostad – som socialbidrag, föreslår experten

“Jag är en varm förespråkare av social housing så som du har på annat håll i Europa. Men det har varit absolut tabu i Sverige”, säger han.

Det innebär att en del av bostäderna undantas den öppna marknaden, för att istället delas ut till människor med låga inkomster till rabatterade hyror.

ANNONS

Men det tycker inte politikerna i Sverige om. Det skulle förstärka segregationen och tvinga personer som skulle kunna få ett jobb att inte söka arbete, eftersom det skulle kunna innebära att de blir av med sin bostad – eller tvingas betala en stor del av sin inkomst i hyra när de inte längre kvalar in för en socialbostad.

Läs mer om bostäder:

Hur mycket tjänar jag på att flytta från stan?

Stugpriserna rasar – ingen vill ha dem

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Jämför bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS