Nordea spår i ny ränteprognos att Riksbanken höjer styrräntan minst 75 punkter till – det betyder mer smärta för bolånetagare.
Bäva månde bolånetagare – om hon får rätt
Mest läst i kategorin
Enligt bankens nya ränteprognos går ytterligare räntehöjningar – utöver väntade 75 punkter från Nordea – inte att utesluta.
För bolånetagare innebär det ny smärta och den korta tremånadersräntan fortsätter uppåt.
Missa inte: Handelsbanken: Nu ryker tusenlappar för hushållen
“Inflationen i december överraskade på uppsidan, kronan är svag och den europeiska centralbanken signalerar flera större höjningar i vår. Det pressar Riksbanken att höja mer än den tidigare ämnat och styrräntan når 3,25 procent i april”, skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i ränteprognosen.
Inflationen kalldusch för Riksbanken
Kallduschen i december med inflationen tog Riksbanken på sängen, menar hon, och den kommer fortsätta vara “besvärande hög” även om den faller tillbaka under våren, tror hon.
“En svag krona bidrar till att vi importerar inflation och kronan är nu så svag att den utgör en risk”, skriver Nordeas chefsekonom vidare.
Riksbanken kan inte avvika för mycket från ECB:s räntepolitik då en högre ECB-ränta urholkar kronans värde ännu mer.
Läs mer om det här: Ovisshet kring ECB-räntan – ingen blir klokare
Uppmaningen till bolånekunder är att ” ta höjd för att den rörliga 3-månadersräntan stiger med åtminstone 0,75 procentenheter i vår”.
Bolån med längre löptider väntas däremot röra sig i lägre utsträckning uppåt eftersom dessa följer den globala konjunkturen, där det nu kommer “ljusglimtar”, enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth, även om hon understryker att boräntor med längre löptider präglas av stor osäkerhet framöver och förväntade fall på sikt.
Senaste nytt
Här är rådet till bolånetagare
“Hushåll som har små marginaler kan möjligen köpa trygghet i att binda på lite kortare löptider där kostnaden inte bör bli allt för stor. Osäkerheten är dock ovanligt svår och att binda riktigt långt kan vara en risk”, varnar Winsth.
En svag konjunktur i Sverige under nästa år tvingar också Riksbanken att ändra kurs och sänka styrräntan igen.
Nordeas prognos är att styrräntan justeras ner med 0,5 procentenheter i februari och fortsätter sänkas till en nivå på 2 procent i september.
Läs även: Swedbank slår fast: Inflationen har toppat
Läs mer: Nordeas chefsekonom: “2023 är ett förlorat år”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.